Na Berimu uskoro počinje nova sezona

Mokra Gora se budi, a četvrta sezona Via Ferrate startuje uskoro. Mesto okupljanja volontera iz Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Leposavića, Osojana, Niša i Beograda, ovog vikenda bio je Berim sa namerom da se pripremi i obeleži staza za novu sezonu Via Ferrate.

Dragiša Mijačić, predstvanik turističke organizacije Outdoor In, kaže da sezona počinje za nekoliko dana, tačnije 27. aprila i da prvi gosti stižu 1. maja.

“S’ obzirom da smo krajem prošle godine završili Via Ferratu do vrha Berima, koja ima i viseće mostove, ovo je prva sezona u kojoj će cela trasa biti u ponudi. Ove sezone ćemo raditi na dodatnom unapređenju bezbednosti na Via Ferrati, jer nam je bezbednost učesnika na prvom mestu. Ambicije su nam da unapredimo bezbednost, podignemo kvalitet usluga i povećamo promociju Via Ferrate, Berim,” – kaže on. 

Velika je zainteresovanost, samo u maju imamo oko desetak najavljenih grupa turista iz različitih gradova u Srbiji. Očekujemo i veće interesovanje stranih turista, dodaje Mijačić.

Lokalni meštani su bili zadivljeni energijom, entuzijazmom i odlučnošću mladih da pomognu.

Jedna od volonterki iz Beograda, Danica Novaković koja je prvi put na Berimu, prenela je svoje impresije:

“Impresije vezano za Via Ferratu su mi jako pozitivne. Staza je veoma dinamična i što se tiče prelepe prirode i što se tiče fizičke zahtevnosti. Na momente ima napornih deonica, ali se upornost višestruko isplati na kraju. Pogled i osećaj sa vrha je neprocenjivo iskustvo, koje se ne može prepričati, već samo doživeti,” – kaže ona.

Najmlađi učesnik akcije pripremanja Via Ferrate, Anđela Elezović iz Kosovske Mitrovice kaže da je dan na Mokroj Gori bio čaroban i nesvakidašnji.

“Ja nisam još uvek prelazila Via Ferratu, ali ću sigurno u nekom narednom periodu probati prvu deonicu, pa onda, korak po korak. Ono što moram da istaknem su moje impresije vezane za samu planinu. Divlja priroda, najlepša Čečevska reka koja nas je sve vreme našeg povratka sa Berima pratila i svojim magičnim žuborom stvarala potpuno neobičnu dimenziju. Ja ću sa svojim prijateljima najverovatnije sledećeg meseca biti opet gore. To je planina kojoj se uvek vrati, onaj ko je jednom upozna,” – kaže Elezović.

IZVOR: RADIO KONTAKT PLUS, ILIJA TRIFUNOVIĆ

Comments

Pročitaj još