Zabranjene igre na sreću po ubrzanoj proceduri

Iako je prvobitno bila zakazana za 3. april, vanredna sednica o nacrtu Zakona o zabrani igara na sreću na Kosovu ipak je danas održana. Odlučeno je da se o zakonu poslanici izjašnjavaju po ubrzanoj skupštinskoj proceduri kako bi se oba čitanja zakona ali i izjašnjavanja u funkcionalnim odborima obavila danas. Zakon je u drugom čitanju usvojen sa 69 glasova za. 

Ukoliko kosovski predsednik potpiše ukaz o proglašenju zakona, stupiće na snagu 15 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova.

U toku današnje skupštinske rasprave, mogla su se čuti različita mišljenja, prenose kosovski mediji.

Poslanik LDK Hadži Avdulji (Haxhi Avdyli) smatra da će zatvaranje kockarnica i kladionica doneti dobro Kosovu.

Ovim zakonom, kako navodi, spasiće se stotine porodica od ekonomske propasti.

„Danas možemo spasiti stotine porodica od razvoda, suicidalnih tendencija. Bio sam iznenađen izjavama nekih ljudi koji su rekli da će zatvaranje kladionica naškoditi državi“, izjavio je Avdulj.

S druge strane, Mimoza Kusari Ljilja, poslanica Alternative izjavila je da podržava zatvaranje kladionica ali ne i predlog zakona.

“Od 2011. godine pratim rad skupštine, sve što je izglasano brzo, vratilo se kao bumerang“, izjavila je Kusari Ljilja, izrazivši uverenje da „zakonom od 2-3 člana kladionice i kockarnice neće biti zatvorene“ već da će „ilegalno procvetati“.

Nacrtom zakona o zabrani kockanja, koji ima svega tri člana, predviđa se zabrana svih igara na sreću osim lutrije Kosova, kao i ukidanje prethodnog Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata za njegovo sprovođenje.

Njegovim izglasavanjem ukinut je prethodni Zakon o igrama na sreću.

Kosovski mediji prenose da njegovo potpuno ukidanje implicira i zatvaranje lutrije Kosova, te da se očekuje da vlada predloži novi, poseban zakon o lutriji kako bi mogla da funkcioniše.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još