Reagovanja iz Srbije na presudu Karadžiću

Pojedinci, predstavnici organizacija i politčkih partija iz Srbije reagovali su povodom presude kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je doživotna presuda nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pravičnija od prethodne.

“Ja kao profesionalac ne očekujem da kazna bude manja ili veća, već pravična”, rekao je Vukčević.

On je rekao da su i neki za zločine manjeg obima bili osuđeni na doživotne kazne, da Karadžićeva funkcija nosi veću odgovornost, te da je kazna pravičnija.

Ugledni beogradski advokat Toma Fila kaže da je današnja presuda Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu loša po Karadžića, ali da je njom bar otklonjena ideja o Srbima kao genicidnom narodu.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je presuda očekivana i da bi sudska odluka trebalo da pomogne u tome da se takve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove.

“Prave činjenice su konačno utvrđene, sada sledi suočavanje sa tim činjenicama. Suočavanje koje bi trebalo da pomogne da se takve stavri više ne ponove”, kazala je Kandićeva.

Nekadašnji predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik ocenio je da će presuda Radovanu Karadžiću doneti mnogo više štete nego koristi.

“Presuda je strašna, ne samo zbog kazne, već i zato što ona nikome neće doneti koristi, već mnogo štete”, rekao je Krajišnik za Sputnjik.

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću obavezuje Srbiju na konačno usvajanje Deklaracije o genocidu u Srbrenici.

Povodom presude Karadžiću reagovali su i predstavnici političkih stranaka.

“Povećanje kazne Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu”, smatra lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

LDP je saopštio da je pravosnažna presuda Karadžiću delimična ali nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, delimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je presudu uz ocenu da adekvatno kažnjavanje odgovornih za ratne zločine doprinosi pomirenju u regionu.

Izvor: FoNet,RTS

Comments

Pročitaj još