Zadušnice u Prištini: Na groblju tek desetak Srba

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Velike – zimske zadušnice, kao znak sećanja na sve preminule. Na prištinskom groblju tužan prizor, grobove svojih najmilijih obišlo desetak Srba.

Zatičemo naizgled očišćeno, ali prazno groblje. Dolazi tek po koji potomak nekadašnjih Prištevaca da po tradiciji zapali sveću i oda pomen svojim najmilijima, ipak nedolazak svojih raseljenih suseda opravdavaju političkom situacijom.

„Sve su neka isčekivanja, a niko ne zna šta, kako i dokle, ova situacija je loša, svako razmišlja svojom glavom. Mi smo obavezni koliko god možemo da dođemo, a danas je dan upokojenih, ne treba da ih zaboravimo, već da se pomolimo Bogu za njihovu dušu“, kaže Ilija Trajković.

„Nas je bilo uvek puno, kad vidim da nas je sve manje, sna nemam. Danima, danima ne mogu da se smirim, mnogo mi je teško“, ističe Dobrila Jovanović.

Stari deo groblja i dalje nedovoljno očišćen, do pojedinih grobova se stiže trnovitim putem, nažalost, neki se više ne mogu ni prepoznati.

„Ja dolazim stalno, pa je malo lakše, ali oni koji ređe dolaze ne mogu ni grob da nađu. Skoro je dolazio čovek iz Niša, vratio se, nije mogao da nađe očev grob“, naglašava Gradimir Jovanović.

Ekshumacija posmrtnih ostataka se nastavlja, na prištinskom groblju sve više praznih mesta.

„Svake godina kad dođemo sve manje ljudi, ne dolazimo na sve zadušnice, ali jednom godišnje obavezno, ali slika je sve sumornija i svaki put vidimo da ima praznih grobova, vrši se eshumacija. Ne znam, ne znam šta da kažem sem da je to slika i prilika nas samih“, kaže Saša Stefanović.

“Apelujem i ovom prilikom da članovi porodica ne iznose ostatke svojih srodnika, svojih bližnjih sa groblja, zato što to nije njihova želja. Njihova želja je da oni počivaju ovde na ovoj zemlji“, rekao je jerej Saša Mitrović, paroh prištinski.

Inače, otac Saša Mitrović nakon službe u crkvi Svetog Nikole u Prištini na zadušnice obilazi grobove gde se pale sveće i čita molitva.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još