• Početna>
  • Vesti>

Konstitutivna sednica SKONUS-a na PU: “Značajna podrška kolega sa drugih univerziteta”

Konstitutivna sednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) održana je na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Studenti privatnih i državnih fakulteta iz Srbije, prisustvovali su sednici i pružili podršku svojim kolegama.

Na konstitutivnoj sednici sedmog saziva izabrano je i novo rukovodstvo SKONUS-a.

Funkciju predsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije, jednoglasnim glasanjem, zadržao je Milan Savić, student specijalističkih studija Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, i tako postao prvi predsednik SKONUS-a, koji je dobio drugi mandat.

Izabrani su i novi predsednik Skupštine SKONUS-a, potpredsednik i sekretar Skupštine SKONUS-a, zamenik predsednika, potpredsednici, generalni sekretar, student ombudsman i portparol SKONUS-a.

Rade Grbić rektor PU rekao je da održavanje sednice, kao znak podrške, ima veliki značaj u ovim teškim trenucima.

“Održavanje današnje sednice ima veliki značaj jer se odvija na teritoriji Kosova i Metohije u trenucima kada se zaista vodi jedna velika borba za opstanak i ostanak našeg naroda na ovim prostorima i u jednom teškom trenutku koji je izazvan nerazumnim merama Prištine. Vaš dolazak u naš grad na najbolji način pokazuje da je naš Univerzitet neodvojivi deo velike zajednice Univerziteta Srbije i da će to tako i ostati” poručio je Grbić.

   

Predsednik SKONUSA Milan Savić je kazao da pored svih pismenih podrška koje su im kolege studenti pružili, oni su danas prisutni i uz njih.

“Naše kolege sa svih državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, prisustvovali su sednici na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i pored svih podrška koje su nam davali, preko medija i pisanim putem ovde su danas prisutni da pokažu da stoje uz naše kolege na Kosovu i Metohiji i da su uz njih” kazao je Savić.

SKONUS je na današnjoj sednici pored tehničkih tačaka doneo i rezoluciju odnosno rešenje za javnost koje osuđuje uvođenje mera od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

“SKONUS je doneo rešenje koje osuđuje jednostrane akte samouprave u Prištini, takse na 100 odsto na svu robu iz centralne Srbije i BiH kao i zakon koji je usvojila Prištinska vlast u kojem se formira vojska Kosova. Naše kolege sa svih univerziteta su osudili događaje i akte koje donosi Priština” dodao je Savić.

“Apelujemo na sve predstavnike međunarodne zajednice da reaguju na ovakvo flagrantno kršenje odluka Ujedinjenih nacija i spreči potencijalnu humanu katastrofu” istakli su predstavnici SKONUS-a.

Delegat studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu Jovan Žugić kaže da mu je veliko zadovoljstvo što je u mogućnosti da podrži svoje kolege sa KiM.

“Zaista mi je velika čast i zadovoljstvo što imam priliku da na ovaj način podržim naše kolege na Kosovu i Metohiji. Borba koja se ovde dešava protiv anticivilizacijskih mera Prištine je zaista nešto što treba da vidi ceo svet. Nadam se da ćemo na ovaj način kroz vrhovno studentsko telo u Srbiji pokazati celom svetu ustvari kako se boriti ne samo za studentski interes već i kako se i sami studenti bore za opstanak jednog naroda na jednom području” rekao je Žugić.

Vladimir Smuđa novoizabrani generalni direktor SKONUS-a ističe da je današnja sednica pokazatelj da je PU sastavni deo svih Univerziteta u Srbiji.

“Velika mi je čast što sam danas ovde i što predstavljam Univerzitet u Beogradu zato što mislim da je jako bitno da se konstitutivna sednica najvišeg studentskog predstavničkog tela održi upravo na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, čime pokazujemo da je ovaj Univerzitet sastavni deo svih Univerziteta u Srbiji i da je sastavni ceo jednog od najbitnijih činilaca za visoko obrazovanje u Srbiji i zato smo svi mi ovde i drago mi je da Univerzitet u Beogradu može da doprinese izglasavanju ove deklaracije da pomogne našim kolegama ovde na ovom Univerzitetu” istakao je Smuđa.

Marijana Selaković podpredsednica za volonterizam i humanitarni rad SKONUS-a ističe da oni nisu podrška samo studentima već i srpskim porodicama na KiM.

“Kao i svi student u Srbiji tako su i studenti Univerziteta iz Kragujevca pružili pismeni podršku tačnije student prorektor je podržao akcije koje su sproveli studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Nadamo se da ćemo istrajati u toj borbi i pokazati da smo velika podrška ne samo studentima već i srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji” rekla je Selaković.

  

Sednica je zatvorena usvajanjem Rezolucije Studentske konferencije univerziteta Srbije o pitanju studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još