Mitrovica: Obuka za nezaposlene, šansa za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje u Kos. Mitrovici organizuje raznovrsne obuke za nezaposlena lica. Svi koji se uključe, imaju priliku da steknu nova znanja i budu konkurentniji na tržištu rada.

U toku je obuka za frizera, kozmetičara i kuvara kaže za Kontakt plus Nataša Milenković iz Nacionalne sluzbe za zapošljavanje.

Obuke za frizere i kozmetičare organizovane su u salonu lepote koji se nalazi u T.C. “Rio” u Severnoj Mitrovici.

„Obuke sadrže teoretski, zatim praktični deo, a ono što je interesantno je da će lica nakon završene obuke imati mogućnost da provedu radnu praksu kod poslodavaca koji se bave ovom delatnošću kako bi pokazali šta su zapravo naučili tokom perioda trajanja obuke,“- navodi Milenković.

Na obuci za frizere i kozmetičare različiti profili, ali zajednička želja – da se dođe do posla.

Marijana Savković je iz Leposavića. U Severnoj Mitrovici dolazi na obuku za frizerku.

“Imam završenu samo osnovnu školu, ovo mi mnogo znači, imam četvoro dece i stvarno mi puno znači ovo što sam ovde i zahvalila bih se svima koji su nam omogućili da dođemo do ovoga. Nadam se da ću u budućnosti kada završim sa obukom da otvorim sopstveni lokal i da radim samostalno,”- kaže ona.

Slično razmišlja i Slađana Slavić iz Mitrovice koja prolazi obuku za kozmetičarku.

“Meni je cilj da sutradan otvorim svoj salon i da budem sam svoj gazda, kao što je to cilj i ostalim devojkama i ženama koje su došle ovde,”- kaže Slavić.

Praksu i znanje iz ovih oblasti kandidatkinjama prenose članice Udruženje frizera i kozmetičara “LEGLO”.

Sa zalaganjem polaznica zadovoljni su, kaže Teodora Ostojić iz pomenutog udruženja.

“Očekujemo da će Mitrovica nakon obuke imati dobre i frizere i kozmetičare. Imamo teoretsku i praktičnu obuku koje su podjednako bitne da bi polaznice odmah nakon položenog ispita počele sa radom. Što se tiče polaznica veoma smo zadovoljni njihovim interesovanjem i prisutnošću na našim časovima,”- kaže Ostojić.

Slavica Vujačić, predsednica Udruženja frizera i kozmetičara “Leglo” kaže da su zajedno sa NSZ na KiM po prvi put ove godine i da veruje da će u sledećoj godini imati još mnogo više kandidata.

Ona je navela primer opštine Gnjilane, u kojoj se takođe sprovode ovakve ili slične obuke, gde u 60 sela ima oko 6.000 nezaposlenih lica.

“Na žalost ove godine prošlo je samo po pet njih, mislim na frizere i kozmetičare, tako da verujem da ćemo u sledećoj godini dobiti mnogo više prostora i prijavljenih kandidata i još bolju saradnju sa svetnicima i zaposlenim u NSZ,”- kazala je Vujačić.

Nacionalna služba za zapošljavanje obuke realizuju u skladu sa programom dodatnog obrazovanja i obuke.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još