Nova kuća za povratničku porodicu iz Republike Srpske

Povtatnička porodica Dimić iz novobrdskog sela Izvor posle punih 18 godina proizvednih u Gradiški u Republici Srpskoj, vratila se u rodni kraj.

Supružnicima Violeti i Srđanu, kao i njihovoj dvogodišnjoj ćerki Emiliji, lokalna samouprava je u saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak napravila novu kuću na porodičnom imanju.

To je još jedan uspešno realizovan zadatak u okviru projekta za povratak i reintegraciju koji finansira Evropska unija RRK 5.

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović i šefica Opštinske kancelarije za povratak i zajednice Jasmina Denić posetili su danas Dimiće da bi se uverili u nove uslove života ove porodice, kao i sagledali njihove potrebe kako bi se povratak učinio zaista održivim.

“Obezbedićemo dovoljne količine sadnog materijala kako bi podstakli ovu porodicu da se još intenzivnije bavi voćarstvom, ali ćemo i sagledati mogućnosti da se barem jedan član porodice i zaposli”, kaže gradonačelnik Ivanović.

Srđan ima iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, a ove godine je u svom kazanu uspeo da ispeče više od 700 litara domaće rakije.

“Želja mi je da na 30 ari, koliko imam u privatnoj svojini, zasadim kvalitetnu šljivu i od toga proizvodim rakiju. Srećan sam što sam se vratio u zavičaj i komšije su nas veoma dobro prihvatile”, ne krije zadovoljstvo Srđan.

I supruga Violeta je srećna. Iako je čitav svoj vek provela u Prištini i Gradiški, oduševljena je životom na selu i dobrosusedskim odnosima u novobrdskom kraju.

“Posle toliko godina provedenih u izbeglištvu, nisam odustajala od želje da se porodim na Kosovu i ta želja mi se ispunila”, kaže Violeta nadajući se novim prinovama u kući Dimića.

Do sada su Dimići živeli samo od kosovske socijalne pomoći koja iznosi stotinak evra i od onoga što Srđan uspe da zaradi radeći poljoprivredne poslove.

Gradonačelnik Ivanović najavljuje i drugu fazu projekta RRK5 za izgradnju kuća i podsticajna sredstva za povratnike i poziva sve raseljene da se što pre prijave nadležnim službama opštine Novo Brdo.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još