• Početna>
  • Vesti>

“Trepča” obeležava Dan rudara: Trpimo zbog administrativnih prepreka, RS će štititi energetski sistem na severu KiM

Već decenijama, u raznim državnim sistemima i istorijskim previranjima, temeljni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka ovog područja je Trepča.

Generalni direktor Trepče-Sever Jovan Dimkić kaže da sa privrednog aspekta Trepča beleži dobre proizvodno-finansijske rezultate i da je rezultat toga samoodrživa proizvodnja.

“Mi smo kompanija koja je u potpunosti likvidna, koja redovno izmiruje sve svoje obaveze prema dobavljačima, pružaocima usluga, koja redovno isplaćuje zarade radnicima koje su među najboljima ako ne i najbolje u regionu. To se posebno odnosi na deo proizvodnih radnika koji imaju prosečna primanja oko 700 evra,”- kaže Dimkić.

Dimkić je kazao da kompanija često ispašta zbog administrativnih prepreka i da zbog toga trpe ogromne finansijske gubitke koji utiču i na poslovni imidž Trepče.

Predstavnici Vladine Kancelarije za KiM poručili su da će Republika Srbija zaštititi „Trepču” i da u to ne treba niko da sumnja.

Upozorili su da onaj ko dira u „Trepču” ruši temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Podsetili su da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o Trepči i energetici na Kosovu  i da će Srbija zaštiti i Trepču i Gazivode i Valač.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je na svečanosti u Leposaviću da Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada neće odustati od našeg naroda na KiM, od Trepče i celokupnog energetskog sistema na severu Kosova.

To su naše crvene linije od kojih ne odustajemo, kazao je Petković i podsetio na istorijat Trepče istakavši da sve do danas Srbija je mnogo uložila u izgradnju i razvoj Trepče, da je ona bitna za Srbiju i da u ekonomskom i pravnom smislu predstavlja srpsku kompaniju na Kosovu.

U nekadašnjem gigantu Kombinatu Trepča, gde se proizvodilo oko 70 odsto mineralnih sirovina u tadašnjoj Jugoslaviji, radilo je više od 20.000 radnika.

Dolaskom na Kosovo međunarodnih snaga 1999. veći deo Trepčinih pogona i najveći rudnik Stari Trg ostali su u južnom, delu Mitrovice. Sada je u Kombinatu, u Leposaviću i Zvečanu, radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još