• Početna>
  • Vesti>

INTER predstavio studiju “Frikonomija severa Kosova”

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) u saradnji sa TV Mir iz Leposavića predstavio je danas u Kosovskoj Mitrovici  rezultate studije „Frikonomija severa Kosova“  koja sadrži analizu stanja privrede u četiri opštine na severu Kosova, posebno u okolnostima koje prate potpisivanje Briselskog sporazuma.

Studija pokazuje da su najzastupljenije privredne delatnosti na severu Kosova i Metohija trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Kako kaže istraživač Inter-a Jovana Jakovljević, ovakva zastupljenost privrednih delatnosti jedino mimoilazi Kosovsku Mitrovicu, gde poljoprivreda nije toliko prisutna.

“Tu poljoprivredu zamenjuju stručne, inovacione i tehničke  delatnosti, zbog prisustva univerziteta”, kaže Jakovljević.

Ona kaže da od 2000. godine kada su počele registracije privrednika u Agenciju za registraciju privrednih subjekata Kosova pa do 2017. Godine, isti je broj registrovani+h privrednika pre Briselskog sporazuma 2013. i nakon toga. Najviše ih je, kaže, bilo 2015. godine.

Ukupno je 3180 privrednih subjekata koji su svoje preduzeće registrovali što je obzirom na veličinu opština, zadovoljavajuće. Značajna većina tih preduzaća poslovala je dugoročno ili i sada posluje.

Pored registracije, u studiji se kao jedan od najvećih kočničara privrednog progresa navodi nezapooslenost koja na Kosovu pogađa 30% radno sposobnog stanovništva. Na severu KiM trenutno se kao nezaposleno void oko 7000 lica a poseban problem koji pogađa kompletno kosovsko društvo jester ad na crno.

Preporuke studije se odnose na organizovaniji odgovor privrednika na izazove sa kojima se svi oni suočavaju a za šta bi trebalo da se angažuju Privredne komore, radna tela i ostala udruženja sa ciljem prevazilaženja problema koji se tiču bezbednosne situacije, ograničenog tržišta i otežanog kretanja i ljudi i roba i usluga.

“Ono što mi promovišemo je jačanje poslovne saradnje između preduzeća  sa severa i iz ostalih delova Kosova a ima dosta primera dobre prakse kod poslovanja zasnovanog na multietničkoj osnovi”, kaže Jakovljević.

Kompletna studija predstavljena je i dokumentarnim filmom u produkciji TV Mir iz Leposavića u kome je posebna pažnja posvećena razvoju turizma, posebno u opštini Zubin Potok.

Studija je deo projekta „Analiza stanja privrede na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – gde su šanse za zapošljavanje?“ koji realizuju InTER i Radio-televizija Mir.

Projekat je finansijski podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

 

Comments

Pročitaj još