Morbile jenjavaju na KiM

Nakon više meseci, epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji jenjava. Na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj MItrovici sada nema nijednog pacijenta sa kliničkom slikom morbila. Broj obolelih od oktobra do danas bio je 220 od toga je 53 zadržano na bolničkom lečenju .

Doktorka Danica Radomirović, načelnik infektivnog odeljenja  u KBC u K.Mitrovica kaže da je 53 pacijenata bilo sa komplikacijama i da su zadržani na njihovom odeljenju uglavnom zbog komplikacija sa plućima.

“Nismo imali zapaljenja nervnog sistema kao jednoj od najtežih komplikacija ” rekla je ona i dodala da je poslednje dve nedelje broj pacijenata koji se javlja zbog oboljenja morbila znatno smanjen.

“Situacija je pod kontrolom “, rekla je Radomirović.

Nadležni iz KBC apeluju na sve roditelje koji do sada nisu vakcinisali svoju decu da to urade na vreme kako prve doze tako i revakcine.

Doktor Zoran Vukadinović  epidemiolog kaže da je prve nedelje januara broj prijavljenih, evidentiranih i obrađenih slučajeva morbila smanjen.

“Na svim punktovimma za vakcinaciju kako na severu tako i na jugu izvodi se imunizacija MMR vakcinom od 12 do 14 godina, vakcina ima dovoljno, tražili smo novih 690 doza , vakcinacija se dobro obavlja”, rekao je on.

Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta iako je to teško predvideti jer tok epidemije i kretanje morbila zavisi od obuhvata vakcinacije tvrde epidemiolozi, koje je poslednjih sedmica znatno veća što je ohrabrujuća vest za sve.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još