• Početna>
  • Vesti>

Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici: Dok je Božića biće i Srba i Srbije na ovim prostorima

U Kosovskoj Mitrovici, na Badnje veče,ispred hrama Svetog Dimitrija služena je večernja služba sa osvećenjem i paljenjem badnjaka.

Večernju, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika, tradicionalno je služio vladika raško-prizrenski  Teodosije koji je čestitrao pravoslavnom svetu radosni praznik  rođenja Pravde otelovljene u Hristovom liku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić božićne praznike provodi sa  srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

“Za Badnje veče sa Kosova i Metohije i Stare Srbije šaljemo celom srpstvu  čestitke i poruku da je važno da negujemo naše običaje jer je to ono što nas čini narodom”, rekao je Đurić nakon ceremonije paljenja badnjaka I vatrometa  ispred mitrovačkog hrama.

On je napomenuo da ne možemo biti uspešan narod ukoliko ne poštujemo i ne negujemo ono što  nas ni zajednicom.

“Ovde na Kosovu i Metohiji, u Staroj Srbiji posebno je važno da kažemo   da je svaka godina kao i ova godina,  godina u kojoj se borimo za opstanak i godina u kojoj se molimo za to, da uz podršku naše brtaće iz celog sveta,  ovde na Kosovu i Metohiji  naš narod i naša crkva opstanu i budu jači, da smo uvereni u to da je istrajnost i izdržljivost nsšeg naroda, zajedno sa našom crklvom ključ našeg opstanka na ovim prostorima  i da ćemo nastaviti kao država,  da radimo na tome, da ovde na ovim prostorima , ovim zavetnim srpskim prostorima  i u budućnosti opstanemo. Dakle za ovo Badnje veče, odavde iz Kosovske Mitrovice,  pozdravljamo celu Srbiju i poručujemo  da dok je Božića  biće i Srba na Kosovu i Metohiji  i dok je Božića, biće i Srbije ovde” poručio je Đurić.

Na dan Božića liturgija će u hramu Svetog Dimitrija početi u 6h.

Centralno obeležavanje Božića na Kosovu i Metohiji  je u Gračanici.

Comments

Pročitaj još