Vukova nagrada Bogosloviji u Prizrenu

Prizrenska Bogoslovija “Sveti Kirilo i Metodije” među dobitnicima je Izuzetne Vukove nagrade za 2017. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije po 54. put.

Priznanje se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na srpskom kulturnom prostoru.Drugi je put da je nagrada dodeljena predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.Prvi put je to učinjeno 2009. godine – kada je nagradu dobila igumanija manastira Pećka Patrijaršija, mati Fevronija.

“To je veliki podstrek, ne samo za profesore i bogoslove koji danas žive i rade u našoj Bogosloviji, već za sve Srbe koji žive i opstaju u ovim našim vremenima, po mnogo čemu najlošijim vremenima za život i ostanak Srba na KiM-u”, kaže o nagradi za 2017. episkop raško-prizrenski i vršilac dužnosti rektora Bogoslovije, vladika Teodosije, za radio Slovoljubve.

Vladika je za ovaj radio podsetio i na istoriju ove obrazovne institucije.Nastala je 1872. godine, njen zadužbinar je Simeon Sima Igumanov i bila je prva škola učiteljsko-bogoslovskog tipa na prostoru stare Srbije.Najdužu pauzu u svom radu imala je od 2004. godine, kada je u martovskom pogromu zapaljena i uništena, do 2011. kada je, posle obnove ponovo počela sa radom.Od tada iznedrila je dve generacije bogoslovaca, a sada broji 55 učenika.

“I to je samo dokaz da i u teškim vremenima crkva pronalazi put i način kako da prevaziđe sve teškoće, nevolje, iskušenja sa kojima se suočava naš narod naročito na KiM-u”, kaže vladika Teodosije.

Očekuje se da nagrada bude uručena tokom februara.

“Potrudićemo se da tom prilikom predstavimo i našu Bogosloviju, eparhiju i narod na KiM-u i da tom prilikom pokažemo da Kosovo još živi i da naša Bogoslovija koja je 2004. spaljena do temelja – radi i u ovo vreme,” kaže episkop raško-prizrenski.

Izvor: KIM Radio

Comments

Pročitaj još