• Početna>
  • Vesti>

Božićna poslanica patrijarha Irineja: Kosovo i Metohija naš Jerusalim i večni zalog od Gospoda

Patrijarh SPC Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici sve vernike da “budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom” na Kosovu i Metohiji.

Kako je naveo, taj narod verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje na KiM.

Napisao je i da su “Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja” koja “nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog”.

U poslanici na sajtu SPC upozorio je da “ništa nam, draga deco duhovna, neće vredeti ni država, niti uredjeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se radjamo”.

“Molimo se za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lenjosti, gneva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumerenosti, bezosećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čoveka i čine ga robom”, naveo je Irinej.

Ocenio je da se “u svetu zvecka oružje, sprovodi se nasilje nad pojedincima i narodima, vladaju nejednakost i socijalna nepravda, nevina deca su žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna pretnja”.

Izvor: Beta, B92, TV Most

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još