Miroslav Milankov operiše u ZC Kosovska Mitrovica

Renomirani ortoped, prof. Dr. Miroslav Milankov boravi danas u ZC Kosovska Mitrovica gde će obaviti dva operativna zahvata. Milankov je došao sa KC Vojvodina, i jedan je od vodećih stručnjaka u zemlji.

Upravnca bolnice Danica Radomirivić zahvalila se profesoru Milankovu. Istakla je da je profesor došao bez naknade, a čak je i sam organizovao svoj prevoz.

„Na poziv doktora Božovića, načelnika ortopedije u našem zdravstvenom centru, vrlo rado profesor Milankov je prohvatio poziv da svojim ogromnim znanjem, umećem i veštinom, prenese deo svoga znanja. Učestvovaće u operativnom radu, pripremljene su dve operacije gde će, na zadovoljstvo naših lekara i pacijenata, preneće deo svog znanja, koje će naši lekari uspeti da primene u radu i  u našoj bolnici“ rekla je Radomirović.

Profesor Miroslav Milankov ističe da su predhodnih godina kolege iz ZC Kosovska Mitrovica odlazile do Novog Sada na usavršavanje, a da je ovo prilika za njihovo napredovanje.

„Ovo je sada iskorak više da se ove metode, koje su oni usavršili kod nas, razviju i uđu u jednu rutinsku primenu.  Izuzetno je važno da se razvijaju nove metode, koje omogućuju da rezultati lečenja, naročito mladih ljudi, da budu mnogo bolji, da bude mnogo manje posledica, komplikacija, naričito sportskih povreda. Takođe se daje pordška i pomoć da lečenje starijih osoba bude mnogo bolje.“

Aleksandar Božović, načelnik ortopedije, izrazio je zadovoljstvo što će ponovo raditi sa profesorom Milankovim.

„Mi smo proteklih godina obavili 25 atroskopskih intervncija a danas će nam profesor demonstrirati noviju tehniku, upravo u cilju lečenja degenarativnih oboljenja zgloba kod relativno mlađih ljudi gde atroskopska hirurgija pomaže da se odloži i uspori proces starenja hrskavice i da što više vremena pacijent provede sa svojim zglobom. Najbolji zblog je svoj zglob, bilo kakav veštački ne može da nadoknadi svoj zglob, koji je uvek najbolji“ rekao je Božović.

Naglasio je da je Milankov samo ove godine operisao 5 pacijenata sa našeg prostora.

Atroskopskom hirurgijom se izbegava veći operativni zahvat i umanjuje se mogućnost komplikacija. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, a pacijenti samo 1 dan provode u bolnici, a nakon nedelju dana se skida par končića. Kod starijih osoba, postoperativni bol je manji, a povratak normalnom životu bolji i lakši.

Comments

Pročitaj još