• Početna>
  • Vesti>

K.Mitrovica: Brojne aktivnosti povodom dana pobede, Marku Đuriću onemogućen ulazak na Kosovo

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica . Događajima koji se organizuju trebalo je da prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić, ali njemu je ulaz u pokrajinu onemogućen od strane Prištine.

To je na ceremoniji polaganja venaca palim borcima u II svetskom ratu u Kosovskoj Mitrovici , saopštio i najoštrije osudio predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.
“Sloboda je misaona rečenica u današnjici za srpski narod na prostoru Kosova i Metohije i sloboda je ono za šta se svakodnevno zalažemo i mi i Vlada Republike Srbije. Sećamo se, pamtimo i poštujemo sve stradale. Svedoci smo da pritisci na slobodarski srpski narod na prestaju. Želimo da uputimo poruku mira i istaknemo da građani žele mir i slobodu i za njih ćemo se boriti svim diplomatskim sredstvima”.
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić najoštrije je osudio zabranu ulaska Đuriću na Kosovo i Metohiju.

“U danu kada se proslavlja pobeda nad fašizmom i kada slobodna Evropa sprovodi načela moderne demokratije, uskraćuje se sloboda kretanja direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Ovakav postupak Prištine je u suprotnosti sa svim načelima pravde i prava i predstavlja fašisticki čin, a to je u ovom slučaju isključivost”, navodi Rakić.

U glavnoj ulici u Kosovskoj Mitrovici duž pešačke zone do glavnog ibarskog mosta postavljene su zastave Republike Srbije i Ruske Federacije, i video-bimovi na kojima su direktno prenošene manifestacije Parada pobede u Moskvi i centralna svečanost Republike Srbije sa poligona u Nikincima, povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope.
U OŠ “Sveti Sava”, povodom Dana pobede nad fašizmom, održan je javni čas na temu II Svetskog rata i uloge srpskog naroda u toj borbi.
Učenicima se obratio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo I Metohiju Dušan Kozarev.

Veliko interesovanje izazvala je priča o ulozi Kosovske Mitrovice u tim dešavanjima, padu Starog Trga, o prekidu žičare i Trepči koja je, kako je naglasio Kozarev, bila interesna sfera tadašnje Nemačke, kao što je i danas primamljiv zalogaj za sve strane, i za koju se srpski narod bori.

Izložbu fotografija iz Drugog svetskog rata, u pešačkoj zoni ulice Kralja Petra I, otvorio je predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

“U čitavoj organizaciji obeležavanja 9.maja , veliku podršku smo imali od Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. Bez njih ne bi mogli da realizujemo sve programske aktivnosti , među kojima je i izložba fotografija iz Drugog svetskog rata. Fotografije za izložbu nam je ustupio Narodni Muzej iz Beograda i time na jedan poseban način učinio da one budu predstavljene danas ovde u našem gradu“, rekao je Spirić. “Građani će tokom čitavog dana biti u prilici da na otvorenom pogledaju izložbu, gde su izložene fotografije događaja za koje ne želimo da se više igde ponove“, dodao je on.

Na Filozofskom fakultetu održana je promocija zbornika radova “Kosovo i Metohija u Drugom svetskom ratu, 70 godina kasnije”, na kojoj su govorili profesori sa Katedre za istoriju, I iz Muzeja žrtava genocida iz Beograda.
Centralna manifestacija biće održana kod spomenika Knezu Lazaru u 15 časova, a njoj će, takođe, prisustvovati Đurić.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom završava se revijom igranih filmova o Drugom svetskom ratu koji će biti prikazani u bioskopskoj Sali Mitrovački dvor, od 17 časova.

Comments

Pročitaj još