• Početna>
  • Vesti>

NVO Žensko pravo kreće sa projektom “Zaštita i reintegracija žrtava rodno zasnovanog nasilja na severnom Kosovu”

NVO “Žensko pravo”  predstavila je danas projekat “Zaštita i reintegracija žrtava rodno zasnovanog nasilja na severnom Kosovu”   koji će biti realizovan u naredne dve godine.

Cilj projekta je jačanje usluga podrške za žrtve rodno zasnovanog nasilja na severnom Kosovu.

Projekat podrazumeva niz aktivnosti čija je svrha  jačanje svesti stanovništva o nasilju nad ženama, osiguravanje  pristupa programima reintegracije I  sigurnim kućama.

Direktorica NVO “Žensko pravo” Ružica Simić istakla je da je izuzetan značaj toga da se u kontinuitetu radi I sledeće dve godine, imajući u vidu da su žene već stekle poverenje u ovu NVO.

“Mi ne samo da radimo sa njima već I postižemo rezultate, postoje presude u korist naših žena, kako o  razvodu,  poveravanju dece, zaštitnim merama, postoje  I žene koje smo zaposlili, edukovali ili na neki drugi način osposobili za male biznise“, kazala je Simić.

Ona je istakla da je I obaveza institucioja a u prvom redu EU da pružaju podršku  ženskim NVO koje su kompetentne, koje su dubinski u problemu nasilja u porodici, koje jedine u stvari mogu da pruže to poverenje ženi.

“Žena žrtva će najpre doći kod nas da iznese svoj problem, a mi ćemo u saradnji sa drugim institucijama da pokušamo I najčešće zaista I možemo da joj pomognemo” , kaže Simić.

Ona je dodala da je potrebno da sve  institucije koje rade na zaštiti žena od nasilja rade zajedno I tesno.

Glavna izvršna službenica Administrativne kancelarije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić istakla je značaj postojanja ovakve organizacije I pozvala žrtve da sarađuju I daju svoj doprinos jer su , kako je rekla, nasilnici promenili svoje mehanizme I napredovali su u svojim metodama, što znači I da njihovi mehanizmi  takođe treba da budu napredni tako da nasilje ne traje predugo.

Hodžić je obećala podršku opštine.

Regionalni direktor kosovske policije za sever Kosova Nenad  Đurić poručio je da se dosta pričalo o problemu nasilja nad ženama, već da nešto mora I da se radi konkretno jer smo, podvukao je,  svedoci da se mnogo priča o tome, ali smo nazalost isto tako svedoci sve gorih rezultata na terenu.

Od teorijskih zadiranja u uzroke ovog problema, kazao je Đurić, niko ne vidi zaista šta je sa posledicama, koje su velike.

On je zatražio od svih  da daju  svoj maksimum, ne u smislu okupljanja I priče, već konkretnog rada na borbi protiv nasilja uopšte.

“Ako budemo samo pričali o ovoj temi, onda ništa nećemo uraditi u praksi. Na nama je da sarađujemo međusobno, da pružimo sve moguće usluge onima kojima su potrebne I da za neko izvesno vreme prikažemo  javnosti  rezultate koji će biti pozitivni, kako ne bi više imali priliku da pričamo o problemu, već da pričamo o rezultatima koje smo  postigli” – istakao je Đurić.

Comments

Pročitaj još