• Početna>
  • Vesti>

Počelo iskopavanje kod mosta u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje o masovnoj grobnici

Na mestu gde se nalazila džamija kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, jutros oko pola 11, počelo je iskopavanje zbog sumnje da se tu nalazi masovna grobnica.

Na lokaciji se nalaze predstavnici Komisija za nestala lica Vlada Srbije i Kosova, predstavnici Euleksa i sudske medicine iz Prištine.

Prof. Dr Suzana Matejić član komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i zamenik predsedavajućeg radne grupe za pregovore o nestalim licima na relaciji Beograd-Priština kaže da je potraga za nestalim licima težak i mukotrpan posao.

„Svi koji se bave tim problemom, a problem nam je zajednički, traže istinu gde god se ona nalazila. Provera svakog lokaliteta za koji se pojavi informacija da možemo da pronađemo nekoga sa spiska nestalih jeste povod da se svi mi zajedno bavimo tim problemom i zajedno istražujemo“ kaže Matejićka.

Dodaje da je Vlada i vojska Republike Srbije predala sva dokumenta koja poseduje o masovnim grobnicama, i da se nada da će druge strane takođe obelodaniti sva svoja dokumenta.

„Sumnja se da ima posmrtnih ostataka, žrtava rata. Sada proveravamo. Ako ostaci budu pronađeni sigurno će svi drugi radovi prestati, a ovde ćemo nastaviti profesionalno, arheološko iskopavanje. Sve to zavisi od toga šta pronađemo“ rekao je predsednik komisije za nestala lica Vlade Kosova Prenk Đetaj.

Koordinator  udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović kaže da treba rasvetliti sve slučajeve nestalih lica.

„Drago mi je da je konačno rešeno da se rasvetli istina o ovoj grobnici, da li postoji ili ne. To već 17 godine opterećuje sve, i Srbe i Albance. Svako mesto gde postoji potencijalna grobnica sa nestalim licima treba biti istražena. Međutim, moram da kažem da već pet godina ni jedna potencijalna grobnica sa srpskim žtrvama nije istražena“ kaže Trifunović.

Comments

Pročitaj još