Slava manastira Banjska

Manastir Banjska ,zadužbina kralja Milutina danas obeležava hramovnu slavun Sveti prvovelikomučenik i arhiđakon Stefan koji je važio za zaštitnika Nemanjića.

Svetom liturgijom koju je u kapeli manastira Banjska služio protosinđel Danilo, iguman manastira, obeležena je manastirska slava Sveti Stefan.

“Neka je Sveti prvi velikomučenik i arhiđakon Stefan svima nama na pomoći, koji se ovde okupljamo u njegovom hramu, u svetinji koju su naši preci posvetili svetom Stefanu. On je sledio put gospoda našega Isusa Hrista bio je čovekoljubiv kao i Gospod naš koji se radi našega spasenja u pećini rodio da bi spasao čoveka. Bog naš, Bog koji je postao čovek radi našega spasenja i Sveti Stefan je takođe stradao kao naš Gospod. Neka njegovim molitvama Gospod naš sve pomiluje i spase”, naglasio je protosinđel Danilo-iguman manastira Banjska

Nakon liturgije rezani su slavski kolači i određeni su domaćini slave.

Sveti Stefan koji je važio za zaštitnika svih Nemanjića je prvi hriščanij koji je stradao za Gospoda i zato nosi epitet prvomučenika, a bio je i prvi od sedam đakona koje su apostoli postavili na službu da pomažu sirotinji u Jerusalimu.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još