Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu

Zbog zahteva odbrane Olivera Ivanovića o izuzeću sudije Albanca, koji je član sudskog veća, otkazana su ročišta pred Apelacionim sudom koja su zakazana za danas i sutra.

“Predlog koji je odbrana podnela treba da bude potkrepljen zakonom. Zakon jasno definiše kada sudija može biti izuzet, a to ne može biti iz principijalnih pitanja”, kazao je branilac okrivljenih Burhan Mandžuni.

“Sve sudije bez obzira na njihovu pripadnost, na samom početku se zaklinju na pravdu. Samim tim, ja kao zastupnik oštećenih strana protivim se zahtevu iz razloga koje sam naveo, tužilaštvo nema prigovora što se tiče sastava sudskog veća”, dodao je on.

U skladu sa zakonom na Kosovu Apelaciono veće će uvek imati jednog lokalnog sudiju.

Međunarodni tužilac Lars Agren je kazao da odbrana nije navela ni jedan pojedinačni razlog zašto bi sudija Muharemi trebalo da bude izuzet.

“Jedini razlog koji su naveli je da je on Albanac. Etnička Pripadnost sudije nije valjan razlog da isti taj sudija bude izuzet. Krivična dela u samom predmetu nisu uticala na njega, i on nije bio uključen u ovaj predmet ranije. I ne postoji ni jedan drugi razlog da on bude izuzet osim etničkog razloga i samim tim ovi zahtevi treba da budu odbijeni”, kazao je Agren.

Kada bude doneta odluka o izuzeću, obavestiće se obe strane.

Prema najavama, ročišta će biti nastavljena 11. oktobra u 10 časova.

Comments

Pročitaj još