• Početna>
  • Vesti>

Simić: Pokušaj hapšenja Đurića, loša poruka vlasti

Šef Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas da su kosovske vlasti sinoć iz Gračanice poslale lošu poruku Srbima prilikom pokušaja hapšenja i deportacije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Simić je na sednici kosovske skupštine rekao da je sinoćnji incident u Gračanici samo jedan u nizu koji su upereni protiv srpske zajednice koja živi na Kosovu i Metohiji i ukazao na seriju incidenata koji su se dogodili krajem prošlog i ovog meseca.

On je podsetio da je prvo onemogućena poseta raseljenih Srba Mušutištu kod Suve Reka, da je polomljena spomen ploča stradalim srpskim žeteocima u Starom Grackom, da je podmetnut požar u nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini i da je u Orahovcu fizički napadnut Stevan Radić (72).

Takođe i sinoćni incident kolji se dogodio u Gračanici kada je policija Kosova pokušala nasilno da uhapsi i deportuje direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića šalje vema lošu poruku građanima srpske zajednice, rekao je Simić.

On je upozorio da se na ovaj način Srbima krše osnovna ljudska prava i da se na taj način istovremeno krši kosovski Ustav, zapitavši da li je Ustav Kosova deklarativnog ili obavezućeg karaktera.

Simić je pozvao poslanike Skupštine Kosova i predstavnike institucija da se što pre angažuju na izradi akcionog plana za rešavanje bezbednosnih problema sa kojima se suocavaju Srbi napomenuvši u tom svetlu napade na njih, pljacku i uzurpaciju imovine, skrnavljenje verskih objekata i slično.

“Zahtevamo jednu efikasnu zastitu srpske zajednice od strane svih institucija i trazimo da se poštuju sve odredbe ustava Kosova jer je očigledno da se one u velikoj meri krše,”- rekao je Simić koji je šef spolaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova.

Simić je sa govornice kosovske skupštine poručio da je srpskoj zajednici veoma važno i preko potrebno što pre uspostavljanje Zajednica srpskih opština kako bi, kako je objasnio, bila još više garantovala prava srpskog naroda koji živi na Kosovu.

“Tražimo kao zajednica da se poštuje Ustav koji garantuje jednakost pred zakonom, ljudsko dostojanstvo, pravo na život, pravo na slobodu i sigurnost, da se poštuju sve verske zajednice i njihova imovina,”- rekao je Simić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još