• Početna>
  • Vesti>

Todosijević: Sunčana dolina, Rajska banja i fabrika baterija najveći projekti u koje Srbija ulaže u Zvečanu

Povodom 25 godina postojanja i rada Opštine Zvečan i jubileja koji će biti sutra obeležen , predsednik privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević govori o kapitalnim projektima i izazovima koji predstoje opštini u narednom periodu.
12.jula 1991.godine Opština Zvečan je formirana kao posebna jedinica lokalne samouprave , preuzevši tada sve nadležnosti od Opštine Kosovska Mitrovica.
„Za period od 25 godina opština je bila veliko gradilište, gde su asfaltirani regionalni i seoski putevi, izgrađeni su objekti različitih namena, od stambenih do objekata sportske sadržine, rekao je Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević, u intervjuu radiju Kosovska Mitrovica.
„Danas, kada obeležavamo 25 godina postojanja i rada, mogu sa ponosom da istaknem projekte koje Vlada Republike Srbije trenutno finansira u Opštini Zvečan. Rajska banja, Sunčana dolina i regionalni vodovod, su kapitalni projekti koji se finansiraju i realizuju“, kaže Todosijević.
Prva faza kompleksa Rajske banje (dva bazena sa termalnom i izvorskom vodom) biće otvorena 12.jula, a odmah nakon toga nastavljaju se radovi na izgradnji, koji će obuhvatiti Spa i wellnes centar.
„Sve što smo planirali i odradili ne bi bilo moguće bez naše države Srbije, bez Vlade Republike Srbije, bez Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Eparhije raškoprizrensske koji su ove projekte prepoznali i stavili ih i u red projekata od velike nacionalne važnosti, kaže predsednik privremenog organa Opštine Zvečan. Sunčana dolina, moderno povratničko naselje koje će biti povezano putnom infrastrukturom imaće i sve prateće sadržaje, a specifičnost projekta je da će biti održiv i sa ekonomskog i bezbednosnog aspekta, naglašava on. U ovaj projekat Srbija posle devedesetih godina ulaže najveća sredstva na Kosovu i Metohiji. Trista povratničkih porodica biće useljeno, odnsono 1500 novih stanovnika u Opštini Zvečan,a svaka povrtanička porodica dobiće po jedno radno mesto. Naselje će biti samoodrživo, a stanovnici uposleni u samom naselju.
„Svedoci smo da su se prethodnih godina gradila manja povratnička naselja širom Kosova i Metohije, ali nijedan projekat nije bio održiv, jer nijedno naselje nije imalo školu, obdanište, okruženje je bilo nebezbedno, kuće su paljene , pljačkane. Što se tiče Sunčane doline svi ti aspekti će biti zadovoljeni , i ekonomski i bezbednosni. Do kraja naredne godine očekuje se završetak radova koji su u toku.“ – kaže Todosijević za Radio Kosovska Mitrovica.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju zajedno sa Eparhijom raškoprizrenskom i Opštinom Zvečan napraviće projekciju vodeći računa o porodicama koje se vraćaju, a celokupna konstrukcija još je u fazi razrade. Ljudi koji su prodali imanja širom Kosova i Metiohije verovatno neće imati mogućnost da konkurišu za kuće u naselje Sunčana dolina.
Zvečan sad nema pravo lice koje bi trebalo da ima, zbog uslova u kojima sada žive, ulice su prekopane, ali sve je to za dobrobit svih nas, rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan. „Radi se regionalni vodovod, na osnovu potpisanog ugovora pre tri godine, ali se dve godine tapkalo u mestu, ništa se nije radilo. Poslednjih osam meseci imamo aktivnosti na završetku vodovoda i planirano je da do kraja godine Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok dobiju tehnički ispravnu vodu za piće i nezavisnost u vodosnabdevanju.Trenutno se radi studija izvdoljivosti projekat koji će finasiraće Vlada Srbije, za fabriku baterija koja će biti smeštena u trepčinom krugu a koja će uposliti 250 radnika.“.
Todosijević ističe izuzetnu saradnju sa gradonačelnikom Vučinom Jankovićem, i velikim projektima koji se finansiraju iz budžeta Opštine Zvečan, među kojima su sekundarni vodovod i kanalizacija, nove fasade na zgradama, stambeno naselje u Korilju koje će biti ove godine stavljeno u funkciju, dve stambene zgrade u blizini naselja Sunčana dolina i brojni drugi.
Podsetimo, Opština Zvečan ima oko 4000 interno raseljenih lica i 250 lica izbeglih iz Hrvatske.
Povodom obeležavanja jubileja 25 godina postojanja i rada , svečanoj akademiji prisustvovaće i direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa saradnicima, i predstavnici bratskih opština Zvečana.

Pročitaj još