Održano veče zavičajnih pesnika i folklora

U okviru kulturne manifestacije “Sokolica 2016” večeras je organizovano tradicionalno veče zavičajnih pesnika, a održano je i veče folklora.
Na platou kod spomenika Kralju Milutinu u Zvečanu, okupljenim građanima su svoje igračke veštine pokazali folklorni ansambli KUD-a “Zvečan” i “Kosovski božur” a svoje stihove su kazivali zavičajni pesnici  Nenad Jero Radenković, Miodrag Mijo Radomirović, Žarko Ristić, Milan Mihajlović i Miomir Jovanović.
Miodrag Mijo Radomirović, koji je recitovao stihove iz svoje nove zbirke pesama “Noćas dok Ibar snu gleda u dlan”, obratio se prisutnima, ističući značaj ove manifestacije.
“Posebno mi je drago što mogu da vidim mnogo kulturnih poslanika iz Kosovske Mitrovice i Zvečana koji sarađuju i koji održavaju kulturni život na ovim prostorima. Treba da sačuvamo ono što su nam u amanet ostavili knez Lazar i kralj Milutin. Mi nismo slučajno na ovom mestu, već imamo zadatak da prenosimo sa kolena na koleno narodnu tradiciju koja se na najlepši način prenosi upravo folklorom”, istakao je Radomirović.
Organizator se zahvalio predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, gradonačelniku opštine Zvečan Vučini Jankoviću,  RMHK Trepča i medijima na podršci.
Program festivala se nastavlja u Banjskoj, 11. jula, gde je za 18.30h najavljen koncert Bojane i Nikole Pekovića, a zatim, u 19.30h i 20. pesnički susreti, koji se ove godine održavaju u porti manastira Banjska.
“Sokolica 2016” završava se 12.jula izložbom radova učesnika likovne  kolonije. Nakon toga najavljeno je otvaranje dela kompleksa Rajske banje u Banjskoj, a za 16 časova predviđena je svečana akademija povodom 25 godina postojanja opštine Zvečan.

Comments

Pročitaj još