• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista Ustavnom sudu Kosova: Povucite Zakon o kosovskoj agenciji za upoređivanje

Šef poslaničkog kluba Srpska lista Slavko Simić danas je, uz potpise svih poslanika te liste i poslanika Goranske zajednice, predao kosovskom Ustavnom sudu zahtev za povlačenje Zakona o kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, jednog od veoma bitnih zakona koji se tiču prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista traži da Ustavni sud proglasi neustavnim Zakon o agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine i stavi ga van snage, kao i da se donese hitna privremena mera koja će zaustaviti sprovođenje tog zakona do konačnog izjašnjavanja Ustavnog suda.

Glavni razlog žalbe je, kako saopštava Srpska lista,  što nije ispoštovana procedura predviđena članom 81. Ustava Kosova prilikom usvajanja tog zakona, koji predviđa da se zakoni od vitalnog interesa za zajednice moraju usvojiti većinom glasova celokupnog broja poslanika Skupštine koji su prisutni i većinom glasova poslanika Skupštine koji zauzimaju rezervisana ili zagarantovana mesta za predstavnika manjinskih zajednica.

Kako je Zakon usvojen po običnoj proceduri, koja zahteva samo prostu većinu glasova prisutnih poslanika Skupštine, to čini da je zbog kršenja navedene odredbe člana 81. Ustava  usvojeni Zakon neustavan, smatraju u Srpskoj listi.

Simić je izjavio da Zakon reguliše organizaciju, zadatke i nadležnosti Agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine, koja je, kako kaže taj propis, pravni sledbenik Kosovske agencije za imovinu (KAI), pa ona ima nadležnost da prima zahteve zainteresovanih lica za povraćaj imovine na Kosovu, koja im je nakon 1999. godine nezakonitim putem oduzeta.

Simić ukazuje da je povratak raseljenih Srba i nealbanaca limitiran nedostatkom efikasnog mehanizma za povraćaj uzurpirane imovine tako da je zakon koji reguliše rad Agencije koja treba da nasledi Kosovsku agenciju za imovinu od vitalne važnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je naveo i da je Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine dato u nadležnost da upravlja imovinom raseljenih lica koja nisu u mogućnosti da je koriste.

Zakon o kosovskoj agenciji za upoređivanje i vrifikaciju imovine je usvojen 9. juna 2016.

 

Comments

Pročitaj još