• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Državne granice sa Kosovom i Metohijom nikada neće biti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je danas da državna granica između Srbije i Kosova i Metohije za Srbiju nikad neće postojati i da su apsurdne najave iz Prištine da će demarkacija granice biti prioritet naredne runde dijaloga.

“Da li iko ozbiljan može da zamisli da Srbija prihvati da razgovara o granici koja ne postoji jer državna granica između Srbije i KiM za Srbiju nikad neće postojati, ne postoji ni po našem Ustavu. To za nas nije granica, već administrativna linija i tako će biti dok je ovog Ustava i naroda”, rekao je Ðurić.

Ðuric je za B92 rekao da je Beograd spreman da razgovara o tome kako da ljudi lakše cirkulišu između Beograda i Prištine i lakše prelaze administrativne prelaze.

On je rekao da je Srbija korektan partner i sagovornik, ali da ne želi da ćuti kad je gaze i ponižavaju i naglasio da se kosovsko pitanje rešava za stolom i da zato niko ne može “iza leđa Srbiji” gurati KiM u Unesko i praviti se da to Beograd ne vidi.

“Važno je da države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zadrže izbalansiran pristup”, rekao je Ðurić i dodao da je Savet bezbednosti UN pravo mesto da Srbija iznese probleme sa kojima se suočava srpski narod na KiM.

On je rekao i da je poverenje Beograda u sagovornike iz Prištine duboko poljuljano jer nisu pokazali spremnost da sprovode ništa od onoga što je pregovarano i dogovoreno.

Upitan o najavama iz Prištine da će se promeniti format dijaloga sa Beogradom, Ðurić je rekao da Beograd želi da razgovara sa legitimno izabranim predstavnicima na KiM, ali da ne može da prihvati da oni određuju “kako im padne na pamet” ko će biti sagovornici.

Naglasio je i da će ZSO, uprkos izjavama iz Prištine, biti formirana u skladu sa postignutim sporazumima u Briselu.

“Nas niti obavezuje niti interesuje odluka Ustavnog suda u pokrajini, već, kao i Prištinu, sporazumi koji su postignuti”, rekao je Ðurić.

Govoreći o ulasku Kosova u FIFA i UEFA, Ðurić je rekao da su time prekršeni statuti te dve međunarodne sportske organizacije, kao i da će Srbija nastaviti svoju borbu i pred međunarodnim sportskim sudom u Lozani.

Comments

Pročitaj još