• Početna>
  • Vesti>

Zbirka poezija “Šaptač” budi iz intelektualnog dremeža

Promocija knjige „Šaptač“ Zorana Nedeljkovića  održana je večeras na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili recenzenti prof. dr Nebojša Lazić i mr Marija Jeftimijević Mihajlović, a stihove su govorili studentkinja Aleksandra Barović i autor.

Lazić ističe da je u poeziji Nedeljkovića vidan novi kvalitet, saglasje između reči i značenja.  Njegova poezija je pisana  sa aspekta filozofskog pogleda na svet, a čitamo je kao uvid u suštine, u bit pojavnosti, smatra Lazić.

„Nedeljković se u knjizi „Šaptač“ potrudio da svaka pesma, strofa i stih isijavaju duhovnu snagu i smisao unutrašnjeg života u spoljašnjem svetu. Pesme nas suočavaju sa ključnim pitanjima sopstvene egzistencije: Bogom, smislom življenja, dubinama ponora ispred i iza vremena koje imamo. Granična pitanja su i najteža pitanja. Stoga nam se čini da Zoran Nedeljković lako izriče ono pred čim ostali ćute. Pesnik nam pruža viziju svog sveta koju na kraju prihvatamo kao nešto prisno i blisko“, zaključuje Lazić.

Jeftimijević Mihajlović ističe da je reč o poeziji bogatoj metafizičkim formulama, u kojoj je filozofska misao manje – više sistematizovana.

„Ipak, misaoni sistem ovog pesnika nije lišen lirizma. Zbirka „Šaptač“ identifikuje se kao jedinstvena metafizičko – lirska sinteza koja čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Naprotiv, pokreće ga na misao i na sumnju. A onaj ko sumnja, misli da ništa ne zna, i u tome je početak svake filozofije“, ističe Jeftimijević Mihajlović.

Nedeljković, inač e predavač na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, do sada je objavio jedanaest zbirki poezije.

Comments

Pročitaj još