Međunarodni pravnici u timu odbrane Olivera Ivanovića

Povodom pisane presude koja je u poslednjem trenutku dostavljena advokatima lidera Građanske inicijative “SDP “ Olivera Ivanovića, konferenciju za novinare u Severnoj Mitrovici održali su njegovi branitelji Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović i predstavnik grupe međunarodnih pravnih eksperata  Žan Mark Lafrenijer iz Kanade.

„Oliver Ivanović je nevin. On nije počinio ratni zločin”, mišljenje je Žan Marka Lafrenijera, nekadašnjeg UN-službenika u Kosovskoj Mitrovici.  Lafrenijer je posetio Olivera Ivanovića u zatvoru i obavestio  ga o tome da, kako je rekao, dolazi u ime velike grupe nekadašnjih službenika  UNMIK-a, OEBS-a, EU i ostalih međunarodnih organizacija. Prema njegovim rečima, oni  su spremni da svom nekadašnjem saradniku daju pravnu podršku tokom postupka koji će se voditi pred Apelacionim sudom.

“Pružićemo  pomoć njegovom pravnom timu od strane pravnih stručnjaka, eksperata za ratne zločine. Oni dolaze iz različitih zemalja, Holandije, Kanade i Francuske”, istakao je Lafrenijer.

Odugovlačenje sa dostavljanjem pisane presude odbrani,  Lafrenijer je okarakterisao kao nepoštovanje vladavine prava i samog postupka. .

“Presuda suda se zasniva na nerealnim, neuverljivim svedočenjima i ne postoje dokazi da je Ivanović izvršilac zločina za koji je nepravedno optužen. Naša grupa postavlja pitanje zašto je šef specijalnog tužilaštva Euleksa koji je bio pod istragom za korupciju, odlučio da u ovom trenutku optuži Olivera Ivanovića. Presuda šalje lošu poruku svim borcima  za mir i pomirenje na Kosovu”, kaže Lafrenijer.

U zaključku, on oznosi zajednički zahtev  ove grupe međunarodnih pravnika  Apelacionom veću Euleksa da se njihova odluka  bude zasnovana na dokazima i  potpuno nezavisna od bilo kakvog političkog uticaja. “Mi ne možemo I nećemo ćutati kada se nevin čovek nalazi u zatvoru. Nastavićemo da informišemo javnost o našem mišljenju kada je u pitanju slučaj Ivanovića”, naglasio je Lafrenijer i dodao da bi bilo razumnije da  Oliver Ivanović bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir, nego da ga stavite u zatvor na devet godina.

Advokat odbrane Olivera Ivanovcića, Nebojša Vlajić istakao je da su branitelji pročitali presudu, da je jako obimna i da se ne razlikuje od usmene varijante presude koja je pred Osnovnim sudom u Mitrovici pročitana pre dva i po meseca. “U toj presudi se ponavlja ono što je sudija rekla i prošli put – da jedino što je utvrđenop jeste da je Ivanpović biop na tom mestu ali da nije utvrđeno da je on bio komandant bilo koje jedinice, da je izdao bilo kakvo naređenje niti da je podstrekivao ikoga “, rekao je Vlajić.

On je ponovio da je to nedovoljno za bilo kakvu osuđujuću presudu  jer prisustvo na nekom mestu, ne čini osobu izvršiocem krivičnog dela  već eventualno  – svedokom.

Vlajić je dodao da će odbrana u saradnji sa internacionalnim timom pravnika sačiniti žalbu I u predviđenom roku je dostaviti Apelacionom sudu.

U otvorenom pismu koje su potpisali svi članbovi ove grupe, od nadležnih se zahteva da se Ivanoviću odredi mera kućnog pritvora dok traje postupak pred Apelacionim sudom.

DSCN1552

Comments

Pročitaj još