• Početna>
  • Vesti>

Rektor traži sastanak sa premijerom. Studentski parlament bez stava o mogućoj promeni statusa Univerziteta

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Srećko Milačić smatra da je predlog o osnivanju “integrisanog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici” u suprotnosti sa politikom Vlade Srbije, i traži hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Milačić ističe da je ova odluka “u suprotnosti sa  politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, koji se za sve vreme svog političkog delovanja zalaže za unapređenje rada Univerziteta i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.”

“Zbog prevazilaženja nastale situacije zahtevamo hitan sastanak sa  premijerom, jer jedino njemu verujemo i sigurni smo da je on garant opstanka Univerziteta i Srba na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u saopštenju Rektorata.

Tokom vikenda, mediji su preneli vest da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio predlog Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu donese odluku o ukidanju svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i osnivanju “integrisanog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici”.

Studentski parlament Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici  do sada nije izneo konačan stav po pitanju moguće promene statusa Univerziteta, jer , kako navode u saopštenju za javnost, od njih to niko nije ni tražio, već samo od fakulteta. Konačni stav biće poznat nakon sutrašnjih sednica.

“Svih prethodnih godina Parlament je radio u interesu studenata, građana Kosovske Mitrovice i Republike Srbije, i bio je oslonac narodu na Kosovu i Metohiji i tako će u buduće nastaviti. Na svaki način ćemo se truditi da zaštitimo interese i sprečimo zloupotrebu studenata u političke svrhe, jer smo mi kičma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Verujemo da će naši fakulteti zajedno sa svojim studentima, Univerzitetom i resornim ministarstvom naći najbolje rešenje”, navodi se u saopštenju.

Studentski parlament će konačni stav zauzeti nakon sutrašnjih sednica na fakultetima i Univerzitetu.

“Naš stav biti u skladu sa našim dosadašnjim delovanjem, kao i u dogovoru sa našim fakultetima, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u nedelju je reagovala na, kako se navodi u saopštenju, “spekulacija i lažne vesti vezane za Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koje su nepotpisane plasirane preko pojedinih prištinskih medija”.

“Državni Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan je od temelja na kojima počiva opstanak i budućnost našeg naroda na KiM. Vlada Srbije i narod Kosova i Metohije nikome neće dozvoliti, sada, ni u budućnosti, njegovo smanjenje, gašenje pojedinačnih fakulteta, ukidanje ili utapanje u institucije samoproglašene tzv. Republike Kosovo. Takođe, neće biti preduzimani bilo kakvi koraci vezani za reorganizaciju Univerziteta i pojedinačnih fakulteta bez konsultacija i punog učešća akademske zajednice. Što je više studenata i što je više rezultata koje postižu i na koje smo svi ponosni, bolja je i budućnost i veća naša zajednička snaga u teškom vremenu. Univerzitet možemo samo da gradimo i jačamo, a njegovo slabljenje ostaće nedostižan cilj zlonamernih, koji u osetljivom trenutku smutnje vezane za budućnost Univerziteta, na štetu svih, namerno ubacuju u javnost”, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još