Zvečan: Otkriven spomenik stradalima 1998 – 2001.

Opština Zvečan danas je otkrila spomenik stradalima u periodu od 1998. do 2001. godine i uručila jednokratnu pomoć porodicama stradalih.

„Danas dostojanstveno pokazujmo da žrtve NATO bombardovanja i albanskog terora nisu zaboravljene i neće biti zaboravljene“, poručio je predsednik Privemenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Todosijević je dodao da je povod za bombardovanje bila „humanitarna katastrofa na KiM, izmišljeni Račak i stav tadašnjeg rukovodstva da strana čizma ne sme kročiti na svetu srpsku zemlju.

„Upravu su albanski teroristi koji su bili glavni učesnici u pisanju takvog scenarija, činili najveća zlodela na prostoru KiM za koje niko do danas nije odgovarao“, istakao je Todosijević.

Obraćajući se prisutnim porodicama stradalih, gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je rekao da je zajednička želja svih bila da ostane za buduća pokolenja šta su, oni koji su dali živote, uradili za svoju zemlju.

„Vaši najmiliji su stali na branik i odbranili našu državu“, zaključio je Janković.

Angelina Ristić, supruga stradalog komandira Policije Miroljuba Ristića, zahvalila se Opštini Zvečan što je, kako kaže, posle toliko godina obeležila ovo stradanje.

„Zamoliću narod Zvečana da kad prođe ovuda, okrene glavu i sačuva Kosovo“, istakla je Ristić.

Spomenik posvećen Milomiru ksentijeviću, Vojislavu Antoviću,  Božidaru Božoviću, Desimiru Vasiću, Nenadu Vitkoviću, Dejanu Đokiću, Predragz Đorševiću, Darku Ivazu, Aksentiju Krivokapiću, Dejanu Miloviću, Draganu Mladenoviću, Miroljubu Ristiću i Dejanu Trebješaninu, postavljen je kod stare ambulante u Zvečanu.

Članovi porodica stradalih, predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, drugih državnih institucija i ostali građani, nakon Zvečana, uputili suse u Žerovnicu, gde jžsu venci položeni na spomenik Božidaru Božoviću.

Comments

Pročitaj još