• Početna>
  • Vesti>

Vlada u Prištini usvojila Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Kim

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok neophodnih za, kako su naveli, sprovođenje projekta od javnog interesa. Odluka je usvojena većinom glasova, a samo je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić bio uzdržan.

Nacrt odluke o eksproprijaciji obrazložio je zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Avni Zogijani.

„Prema predlogu Odeljenja za eksproprijaciju, Vlada Kosova je 02. februara 2023. godine usvojila odluku 02 124 o razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, katastarske zone Šaljska Bistrica, Lešak, Košutovo – opština Leposavić i katastarska zona Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik – Opština Zubin Potok. Nakon usvajanja pomenute odluke, Odeljenje za eksproprijaciju je 15. februara održalo javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine. Usvajajući i u skladu sa devet zakona o eksproprijaciji, Odeljenje se bavilo svim dopisima vlasnika koji imaju veze sa eksproprijacijom. Na osnovu člana 4 Zakona o eksproprijaciji, sa izmenama i dopunama, Odeljenje je konstatovalo da su zadovoljene pravne odredbe i odlučeno je da se procesuira u Vladi Kosova preliminarni predlog odluke, kojim se odobrava zakonitost procesa eksproprijacije nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastruktukturnih projekata u javnom interesu za gorenavedene katastarske zone. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da se izvrši procedura eksproprijacije, procena imovine svih vlasnika koji su evidentirani“, naveo je Zogijani.

Nakon obrazlaganja predloga, vlada je većinom glasova usvojila odluku.

Podsetimo, eskproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok urađena je bez konsultacija vlasnika parcela, a tek dve nedelje kasnije održana je javna rasprava na kojoj je zatraženo poništenje odluke.

Vlasnici imovine oštro su se usprotivili postupku vlasti koja namerava da na njihovim imanjima izgradi baze za specijalne jedinice Kosovske policije. Neki od vlasnika su istakli da neće dozvoliti otimanje njihove zemlje i da će je zaštiti svojim telima, ako bude potrebno. Angažovani su i advokati koji zastupaju interese vlasnika imovine.

Comments

Pročitaj još