Ignjatović i Osmani o izborima u “Dogovoru”!?

Partija kosovskih Srba (PKS) neće učestovati u radu lokalnog parlamenta u Leposaviću uprkos mogućnosti da nakon izbora tamo ima dva svoja odbornika, kazao je u emisiji “Dogovor!?” Andrija Ignjatović, sekretar ove stranke. Istakao je i da odluka da na izborima ne učestvuju nije vid pritisaka, niti bilo kakvih dogovora sa zvničnim Beogradom. Betim Osmani, kandidat za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, sa druge strane ističe da su pritisci na građane bili očigledni i da su oni došli od strane Srpske liste i kriminalaca.

Kandidat za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici izspred GI “Mitrovica” Betim Osmani kaže da je bilo “mnogo presije od strane Srpske liste na građane i to ne samo u ovom izbornom procesu već i tokom proteklih deset godina”.

“I ne smao od Srpske liste, već i od strane srpske vlade i zato nije bilo moguće da srpski narod izađe na ove izbore”. Mi smo imali mnogo problema u ovih pet, šest meseci kao građani Severne Mitrovice i dokazano je da ako se napravi neki problem, to je samo od Srpske liste i od kriminalaca”.

Andrija Ignjatović iz Partije kosovskih Srba (PKS) kaže da su ovi izbori trebali da budu put ka smirivanju tenzija na severu, međutim, to se, ističe, nije dogodilo.

“Pokazali su sve osim metoda rešavanja problema na samom terenu. Od strane Beograda imamo informacije da su oni pobednici, oni su pozvali na bojkot. Taj bojkot je uspeo. I sa te strane gledišta oni su potpuni pobednici jer kada imate na izborima da izađe 3% biračkog tela, od toga 0,02 % Srba onda je to totalna pobeda Beograda. Sa druge strane, gubitnici su jer po prvi put u četiri opštine na severu Kosova imamo situaciju da dođu Albanci, što jednostavno nije prirodno. Ako govorimo sa aspekta Prištine, odnosno Kurtija, on je sproveo ove izbore i on je pobednik. Vlast su uzeli Albanci u sve četiri opštine. Ali sa druge tačke gledišta, kada imamo tu činjenicu da je izašlo tri odsto glasača, onda ne možemo da pričamo o demokratiji i legalitetu i možemo reći da je Kurti totalni gubitnik”, kaže Ignjatović.

Dva dana pr održavanja izbora na sednici glavnog odbora Partija kosovskih Srba je odlučila da se ipak povuče sa izbora.

“Zato što CIK nije obezbedila ni minimum mininuma demokratskih uslova za održavanje tih izbora. Znamo da se u opštini Leposavić od kako učesvujemo na ovim političkim procesima od 2013. godine i od kako Priština organizuje izbore, imali 23 biračka mesta. Jednostavno, ljudi su godinama naviklli da idu na ta biračka mesta, a to su bile škole koje rade po sistemu Republike Srbije, međutim, samo četiri dana pre održavanja izbora od CIK-a dobijamo informaciju da od 23 birčka mesta imamo samo pet. Od tih pet, dva brička mesta su u albanskim selima gde imamo 300 birača, a ostala tri biračka mesta su za 14 hiljada Srba. Pa zar mislite da je to realno? Pre svega tu dolazi do kršenja zakona ako znamo da na jednom biračkom mestu treba da bude, koliko ja znam 999 birača ne više, a ovde imamo 14.000, s tim što je jedno biračko mesto, odnosno taj kontejner koji je postavljen pored magistralnog puta u nedođiji u šumi i da na to mesto treba da dođu građani da budu sprovedeni od policije pod punom ratnom opremom, a sa druge strane drugo biračko mesto je smešteno u krugu policijske stanice. Gde u 21. veku imate biračko mesto u krugu policijske stanice? Treće biračko mesto je odmah na prelazu između centralne Srbije i Kosova u krugu baze specijalnih policijskih snaga”, kazao je Ignjatović.

Betim Osmani koji je na izborima bio kandidat za gradonačelnika ispred GI Mitorivca kaže da je bilo i drugih razloga, osim ovih koje je pomenuo Ignjatović.

“Nečeg drugog ima više nego ovo što je pomenuo Ignjatović. CIK je trebao da napravi uslove da se izbori naprave tamo gde su pre bili. Oni dobijaju platu za to svaki mesec. Oni su to trebali da reše. Na severu smo ranije imali osma biračkih mesta, a sada smo imali pet, a dva u kontejnerima. To nije normalno. Vlada ili neko drugi za to treba da odgovara”, kaže Osmani koji je na izborima dobio 80 glasova.

Mišljenja je da CIK morao da ima komunikaciju sa školama kao i pre. “Da napravi dogovor sa školom i da se omogući glasanje”. Osim probelema sa CIK-om, Osmani ističe da je bilo i mnogo pritisaka od strane Srpske liste i kriminalnih struktura na severu.

Osmani napominje da građani mnogo trpe zbog nefunkcionisanja opština i da to pokazuje slučaj sa nedavnim poplavama ali i ubijanjem pasa u Severnoj Mitrovici, za koje je, kako ističe, zadužena lokalna samoupravama.

Ignjatović kaže da nije bilo pritiska ni od Srbije a ni od vlasti Kosova da PKS bojkotuje izbore.

“Mi pred ove izbore nismo imali pretnji od stane Vlade Srbije i predsednika Vučića. Što se tiče nekih loklanih pretnji, toga je bilo. U Leposaviću se svi znamo i ako sednete u kafanu i neko vam nešto prebaci da ste na listi ili u Partiji kosovskih Srba i neko vam nešto kaže, onda je bilo pretnji. Bilo je pretnji od nekih lokalnih moćnika. Za osam radnika opštine Leposvić je obudstavljeno primanje plate, to su simpatizeri ili na listi naše stranke. Mi smo to objavili i to su objavili mediji u Srbiji i u Prištini i taj glas se čuo do Beograda i mi imamo informaciju da što se tiče Beograda i Kancelarije za KiM tim radnicima isplaćena plata ali je na lokalnom nivou stopirana od predsednika PO Leposvić Zorana Todića i Srpske liste. U roku od 24 kada se saznalo u Boegradu, taj problem je rešen”.

Spekulacije o “dogovoru sa Vučićem” i postavljanja Jablanovića na čelo Srpske liste

Na konstataciju da se predsednik Aleksandar Vučić zahvalio Aleksandru Jablanoviću zbog bojkota, te da se to razume kao neka vrsta dogovora da PKS odustane, Ignjatović kaže da to nije tačno, kao ni spekulacije o tome da bi Jablanović mogao da bude na čelu Srpske liste u budućnosti.

“Mi smo ozbiljna politička organizacija i stranka i ne možemo da se bavimo spekulacijama i da se vodimo time šta je neko rekao na ulici ili u kafani. Jednostavno, mi nemamo nikakav dogovor ni sa Beogradom, ni sa Prištinom. Od izbora smo odustali iz jasnih razloga koje smo naveli pred izbore i samo je to razlog, sve ostalo je na nivou spekulacija. Ponavljam još jednom da nije bilo dogovora ni sa Beogradom, ni sa Prištinom”, kaže Ignjatović.

Ignjatović je kazao da bez obzira na mogućnost da u SO Leposavić imaju dva odbornika, PKS neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta.

Milićević: Biće poteškoća za gradonačelnike da sprovode mandate

Bokot izbora od strane Srba na severu Kosova, Miodrag Milićević iz NVO Aktiv vidi kao kolektivni otpor prema vlastima u Prištini. On je mišljenja da su ovi izbori morali da se odlože.

“Taj otpor je došao u vidu bojkota izbora i mi smo dobili još složeniju situaciju za koju nema naznaka da će se brzo rešiti. Srbi ni ranijim učešćem nisu imali bog zna kakve koristi od izbora a bojkotom smo izgubili i ono malo što je dobijeno tokom tog izbornog procesa. Ovo je sada situacija koja nikome ne ide u prilog, a najmanje većinski srpskoj zajednici”, kazao je Miodrag Milićević sa kojim su razgovarale kolega sa portala KoSSev.

Milićević veruje da će budući gradonačelnici imati poteškoće u sprovođenju svog mandata. “Sigurno ne samo fizičku nemogućnost ulaska u zgrade, koliko samo sprovođenje mandata koje će morati da vrše”.

On kaže da ovakvo stanje posle izbora na severu Kosova nije održivo.

Comments

Pročitaj još