• Početna>
  • Vesti>

Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“u porti Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena

Foto Dom kulture Gračanica

Sedam punih vekova je prošlo od kako je kralj Milutin, najveći zadužbinar istočno hrišćanskog sveta svoga vremena, na levoj obali Gračanke sagradio velelepnu Gračanicu. Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, manastir Gračanica kao svedok minulih vekova predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove, a perom ispisali najlepše stihove.

Arhiv Kosova i Metohije ,Društvo prijatelja manastira Sv. Arhangela kod Prizrena i Dom kulture„Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“.

Prva posleratna izložba koju organizuje Arhiv Kosova i Metohije se nakon premijere u Gračanici seli u Dušanovu zadužbinu kraj Bistice. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljenih razglednica i fotografija, koje predstavljaju jedinstveno fotografsko putovanje od 1878. do 1989. godine. Pomenuti ilustrovani materijal prikupljen je u: Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Svoje kolekcije ustupili su i kolekcionari sa prostora Kosova i Metohije.

O izložbenoj postavci koja predstavlja uvertiru za buduću fotomonografiju manastira Gračanice, jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske Pravoslavne Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, kaže sledeće: „Posebno mesto među tim delovima neba na zemlji zauzima čudesna lepotica i riznica skrivene lepote – dostojanstvena Gračanica. Satkana da bude prostor – niti samo od zemlje, niti samo od neba, već od jednog i drugog, postala je fascinacija mnogima. Iskreno verujem da nema čoveka, ma koje vere ili nacije bio, da mu pred Gračanicom nije zaigralo srce i da nije duboko uzdahnuo zadivljen njenom lepotom.“

Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu Stojana Zafirovića, „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“, priredili Slaviša Nedeljković i Aleksandra Novakov.

Svečano otvaranje izložbe je u subotu, 8. aprila 2023. godine od 13 časova u porti Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.

Comments

Pročitaj još