• Početna>
  • Vesti>

Zemlje Kvinte izrazile žaljenje što Srpska lista ne učestvuje na izborima

Foto: Novosti

Ambasade zemalja Kvinte u Prištini saopštile su da žale što Srpska lista neće izaći na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, koji su zakazani za 23. april.

U saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuk stranici Britanske ambasade navodi se da članice Kvinte žale “što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu pokrajine”.

Srpska lista je ranije, kao razlog što ne učestvuje na izborima, navela da nisu ispunjeni oni zahtevi zbog kojih je prošle godine i napustila prištinske institucije, a to je povlačenje Specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

Zemlje Kvinte – Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD – zalagale su se da se odlože lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova koji su, pošto su Srbi napustili prištinske institucije, bili zakazani za drugu polovinu decembra prošle godine, dok sada podržavaju njihovo održavanje.

“Izbori su kamen temeljac demokratije. Od suštinskog je značaja obezbediti da se oni održe mirno. Očekujemo da će se nadležni organi profesionalno ponašati. Pozivamo sve strane da se uzdrže i izbegnu nasilje, koje može da poremeti izbore”, navedeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još