• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Srbija šalje 1,5 miliona evra pomoći Turskoj i Siriji

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je Srbija opredelila dodatnu pomoć Turskoj i Siriji, posle katastrofalnih zemljotresa početkom februara, od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku zemlju.

Šef srpske diplomatije je, na plenarnoj sednici u okviru donatorske konferencije, rekao da je Vlada Srbija u prvim danima tragedije formirala operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći, kako bi pomogla narodu Turske i Sirije.

Kako je istakao, Vlada Srbije je do sada uputila 2,8 miliona evra za Tursku i 2,98 miliona evra za Siriju.

“Pozdravljamo inicijativu EU i Švedske i koristim ovu priliku da porodicama nastradalih prenesem izraze saučešća. Delimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije, a jasno je da naša solidarnost u izrazima pijeteta i saučešća nije dovoljna. Zbog toga je Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva za dve zemlje od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku”, istakao je Dačić.

Naveo je da pomoć Srbije neće prestati sa ovim i da smo spremni da nastavimo da pružamo podršku.

“Ovakvi događaji nam služe kao podsetnik da samo zajedno možemo da pružimo adekvatne odgovore na globalne izazove. Evropsko jedinstvo je u ovim okolnostima veoma važno”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Snažni zemljotresi, jačine 7,7 i 7,6 jedinica Rihterove skale pogodili su Tursku i Siriju 6. februara. Broj žrtava razornih zemljotresa premašio je 51.000.

Comments

Pročitaj još