• Početna>
  • Vesti>

U Dogovoru večeras Srđan Simonović i Nedžmedin Spahiu

Foto: Kim

U najnovijem izdanju emisije “Dogovor!?” gosti su profesor i analitičar Nedžmedin Spahiu i predstavnik NVO “Humani centar” Srđan Simonović. 

Dvojica sagovornika Zorice Vorgučić osvrnula su se na najpre na godišnjicu martovskog pogroma.

Srđan Simonović kaže da se srpski narod još uvek nije oporavio od martovskog pogroma 2004. godine jer, podseća, mnogo je ljudi ostalo bez svojih domova, izgubljeni su životi, neki verski objekti još uvek nisu obnovljeni, a proterani se nisu vratili.

“Narod se nije oporavio, ja bih pre iskoristio termin da je narod zaboravio, uz napomenu da je zaborav karakteristika srpskog naroda, naročito na Kosovu. Obeležiti možete ali šta je učinjeno da se pomogne tom narodu, šta je učinjeno da se potencijal za neka buduća i slična dešavanja predupredi i spreči? To ostaje otvoreno pitanje”, kaže Simonović.

Profesor i analitičar Nedžemdin Spahiu ispričao je da je drugog dana nasilja, 18. marta, kada je video da gori crkva Svetog Save u južnom delu Mitrovice, pokušao da pozove vatrogasce ali “da su mu oni rekli da je lud”. Nedžmedin Spahiu smatra da je martovsko nasilje bilo organizovano, ali istovremeno krivi međunarodnu zajednicu za ozbiljan propust u omogućavanju bezbednosti Srbima na Kosovu.

“Međunarodne institucije nisu obeledanile ko je stajao iza tih nemilih događaja, sem nekih koji su bili na licu mesta koji su uhapšeni i kaženjeni. Međutim, niko nije osuđen za organizovanje tih događaja. Trebalo bi. Ako je moguće i danas, uprkos tome što vreme proteklo, ali da sam ja na mestu državanog tužitelja ja bih pokrenuo istragu ko je stajao iza tih događaja. Naravno da je to bilo organizovano”, ponavlja Spahiu.

U emisiji govore i o predstojećem susretu Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu, te evropskom predlogu, ZSO, povratku Srba sa severa u institucije i predstojećim izborima.

Comments

Pročitaj još