• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Konrad: Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu dođe do kompromisnog rešenja

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine i o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je naglasio da Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu. Prema njegovim rečima, takvo opredeljenje Beograda ni ovoga puta nije naišlo na razumevanje prištinske strane, koja je, po starim receptima, na sve načine pokušavala da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

“Beograd će istrajati u svojim nastojanjima da obezbedi čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato neće odustati od sprovođenja onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se pre svega odnosi na formiranje ZSO” istakao je direktor Petar Petković.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, direktor Petković je posebno istakao najnoviju presudu Ivanu Todosijeviću, kojom Priština nastavlja da unilateralnim potezima krši Briselski sporazum.

On je svoju sagovornicu upoznao i sa jednostranim kršenjem sporazuma o registarskim oznakama od strane Prištine, što je i EU nedvosmisleno potvrdila svojim saopštenjem.

“Savezna Republika Nemačka, kao članica EU i zemlja koja je zainteresovana za trajno rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji, može da doprinese da se u regionu Zapadnog Balkana jasno podrže snage koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još