• Početna>
  • Vesti>

Američki senatori: Pošto je postignut Privremeni sporazum, Kurti i Vučić sada da postignu dogovor za njegovu primenu

Nakon što je objavljen „privremeni sporazum o normalizaciji odnosa“, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sada moraju da se sastanu i postignu sporazum za njegovu primenu, pozvala je grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke lidere u Beogradu i Prištini. 

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, izdali su zajedničko saopštenje sa američkim senatorima Tomom Tilisom, Krisom Marfijem, Ronom Džonsonom i Krisom Van Holenom.

Navode da je saopštenje usledilo nakon što su: „Lideri Srbije i Kosova objavili privremeni sporazum o normalizaciji odnosa i rešavanju sporova oko upotrebe automobilskih registarskih tablica za etničku srpsku manjinu, debata koja je izazvala nemire i pogoršala tenzije između dve zemlje“.

„Čestitamo vladama Srbije i Kosova na postizanju privremenog sporazuma za normalizaciju odnosa. Ovo je važan trenutak za obe zemlje. Ovaj napredak bi mogao da otključa važne mogućnosti za Kosovo i Srbiju, koje uključuju stremljenje ka članstvu u EU i povećanje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i širom sveta“, rekli su senatori.

Američki senatori, važnost sporazuma proširili su na region, ali i na, kako tvrde uticaj Rusije.

Comments

Pročitaj još