• Početna>
  • Vesti>

Misija OEBS-a na Kosovu promoviše lokalno vlasništvo nad digitalnim alatima za podršku građanskom društvu

Foto: OEBS

Misija OEBS-a uručila je danas svoj “Portal za finansiranje na Kosovu – izvor finansiranja i mogućnosti obuke za organizacije građanskog društva” (OGD) – mreži OGD „Platforma CiviKos“, sa ciljem povećanja lokalnog vlasništva i dugoročne održivosti digitalnih alata za podršku građanskom angažmanu i učešću javnosti, saopšteno je iz ove misije.

Portal  „sve na jednom mestu“, je prvi te vrste na Kosovu, koji omogućava organizacijama građanskog društva – bez obzira na njihovu veličinu i lokaciju – da pristupe informacijama o različitim mogućnostima finansiranja i profesionalnog razvoja koje nude lokalni i međunarodni donatori. Platforma koju su zajednički razvili Misija OEBS-a, OGD-ovi i kompanija za razvoj softvera „Appdec“, takođe ima za cilj da poveća učešće organizacija građanskog društva u javnom životu i podrži uspostavljanje sinergije među njima.

Od svog pokretanja u novembru 2017. godine, Portal za finansiranje na Kosovu je oglašavao širok spektar mogućnosti finansiranja i ostaje veoma relevantan i usklađen sa potrebama donatora i organizacija građanskog društva širom Kosova.

„Naša misija je čvrst saveznik organizacija građanskog društva, uključujući organizacije koje predstavljaju nevećinske zajednice, rade sa ranjivim grupama i pružaju socijalne usluge. Veoma je potrebna jača saradnja i koordinacija između građanskog društva, javnih institucija, međunarodne zajednice i privatnog sektora, dok digitalna rešenja, kao što je Portal za finansiranje na Kosovu, mogu da pomognu da se ovo olakša“, rekao je ambasador Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a u Prištini.

„Sada je došlo vreme da se stavi novi akcenat na lokalno vlasništvo uz obezbeđivanje dugoročne održivosti ove inicijative, zbog čega smo je danas uručili „Platformi CiviKos“, partneru građanskog društva od poverenja. Imam puno poverenje u njihovu sposobnost da maksimalno iskoriste puni potencijal ovog alata“, dodao je ambasador Davenport.

Donika Emini, izvršna direktorka Platforme CiviKos, rekla je da „Portal za finansiranje na Kosovu, nad kojim će CiviKos ponosno preuzeti vlasništvo, predstavlja važan resurs za organizacije  građanskog društva na Kosovu.

“To će značajno poboljšati njihov pristup informacijama o raspoloživim sredstvima i mogućnostima mreže. Pružajući centralizovanu platformu za informacije u vezi sa finansiranjem, CiviKos će proširiti informativne usluge izvan svojih organizacija članica. Štaviše, biće to uzdignuto na viši nivo i osmišljeno tako da odgovara potrebama na terenu s ciljem da se lokalne OGD približe i promoviše njihov rad.“ navela je Emini.

Comments

Pročitaj još