• Početna>
  • Vesti>

Vučević za RTS: Srbi na KiM se osećaju nelagodno jer ne znaju šta Kurti može novo da smisli

Foto A. Vasiljevic

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da je situacija na KiM i dalje napeta i nepredvidiva imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla. Naglašava da Priština konstantno ima neke aktivnosti koje su usmerene na podrivanje svih postignutih sporazuma. Srbi se osećaju nelagodno i nesigurno na KiM, jer ne znaju šta Aljbin Kurti može novo da smisli, istakao je Vučević.

Iza nas je sednica Skupštine o Kosovu i Metohiji, živa diplomatska aktivnost je svakodnevna, pred državom su teški dani i teške odluke.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje napeta i nepredvidiva imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla.

Vučević je rekao da je premijerka Ana Brnabić juče na sednici u Lebanu, na obeležavanju 100 dana rada Vlade, navela broj napada na Srbe u tom periodu, tako da na jedan i po dan bude bar jedan napad na Srbe, češće nego što je neko pretpostavio, što direktno implicira poziciju Srbije u pregovaračkom postupku.

“Snažan osećaj nelagode među Srbina na KiM” 

“Snažan je osećaj nelagode i nesigurnosti među Srbina na KiM. Priština konstanto ima aktivnosti koje su usmerene na podrivanje svih sporazuma koji su do sada postignuti, na zauzimanje daljih pozicija da li u kontekstu pregovaranja, ili u kontekstu nekih njihovih aktivnosti na terenu koji vode u eskalaciju”, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, oni stalno imaju razmeštanje trupa, policijskih jedinica, pokušaj transformacije KSB u oružane snage, pravljenje novih punktova na ključnim saobraćajnicama, mahom na severu KiM, uz jasnu poruku da im ne pada na pamet da formiraju ZSO.

“Istovremeno, neke nevladine organizacije određenih zapadnoevropskih država pišu statut ZSO bez učešća Srba, a predviđaju nam nadležnosti kao da smo neka nevladina organizacija, kao da smo skup dobrovoljnih ljubitelja ptica i prirode, a ne da to mora da ima strukturu i nadležnosti koje proizilaze iz principa iz Briselskog sporazuma”, kaže ministar odbrane.

Sve što se dešava na KiM ne može da nas ostavi ravnodušnim i ne može da nas čini spokojnim, naveo je Vučević, dodajući da se to odnosi, pre svega, na srpsku zajednicu na KiM.

“Srbi se osećaju nelagodno i nesigurno na KiM jer ne znaju šta Aljbin Kurti može novo da smisli ili uradi, a sve što je radio i smišljao nije bilo usmereno na stabilizaciji nego na eskalaciji i pravljenju atmosfere da su Srbi nepoželjni na svojim vekovnim prostorima”, kaže on.

Situacija na administrativnim prelazima

Vučević kaže da su administrativni prelazi u nadležnosti MUP-a i policije.

“Tu je više nego komplikovano u pogledu prištinskog tumačenja tablica opština sa severa KiM – da li može da se uđe ili napusti teritoriju KiM, a da posle možete da se vratite – derogiranje, poništavanje svega što je postignuto kao sporazum i pravljenje neke situacije koja može da dovede do eskalacije”, rekao je Vučević.

“Pošto Kurti nema šta da ponudi svojim biračima, nema investicije, nema infrastrukturne projekte, ne može da se pohvali ekonomskim rezultatima – šta može da ponudi – da pravi neke neprijatelje, ko su idelani neprijatelji – Srbi, on bi trebalo da bude mali Zelenski, a mi neki mali Rusi, evo scenarija iz 1990-tih koji njemu daju argumentaciju zašto radi to što radi. Važno je da ostanemo mirni i racionalni, da izbegnemo taj scenario koji nas vodi u stranputicu za naše srpske nacionalne interese”, rekao je Vučević.

Vojska čuva mir, napominje ministar odbrane i dodaje da je VS u stalnom kontaktu sa Kforom, postoji posebna komisija koja je zadužena za komunikaciju, general Mojsilović je u kontaktu sa komandantom Kfora, koji je odgovoran i nadležan za očuvanje mira na KiM.

Comments

Pročitaj još