• Početna>
  • Vesti>

Šole pozvao na implementaciju predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Vesti.rs

Savetnik Stejt Departmenta Derek Šole (Chollet) pozdravio je odluku Kosova da prihvati predlog EU o normalizaciji odnosa sa Srbijom, te dodao da je sada “sada potrebna implementacija kako bi se osigurale značajne koristi za obe zemlje”.

On je to napisao na svom Twitter nalogu 10. februara uz navode da je razgovarao sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem.

U međuvremenu je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) poručio da će njegova zemlja u potpunosti podržati sledeće korake oko predloga EU.

“Ovaj napredak je značajan za Kosovo jer podržavamo njegovu punu integraciju u evroatlantske i međunarodne strukture”, naveo je Hovenijer.

Predlog Evropske unije je Prištini i Beogradu predstavljen septembra, a u međuvremenu je međunarodna zajednica pojačala diplomatske napore da ga dve strane prihvate.

Stav kosovskog premijera je ranije bio da je taj predlog dobra osnova za dijalog o normalizaciji, da bi 6. februara, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da ga prihvata.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je spreman da radi na implementaciji predloga EU oko normalizacije odnosa sa Kosovom.

Premijer Kosova Kurti je 9. februara na sednici Skupštine rekao da je plan EU o normalizaciji odnosa okvirni, a ne konačni sporazumu između dve strane.

Predlog EU, u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan, nije javno objavljen, ali je RSE imao uvid u njega i trebao da reši brojne nesuglasice između dve strane.

Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Comments

Pročitaj još