• Početna>
  • Vesti>

Kurti poziva Međunarodnu zajednicu da ne vrši pritisak na Prištinu po pitanju ZSO

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima – ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.

Kurti je u intervjuu za AP rekao da “međunarodna zajednica treba da se fokusira na to da Srbiju učini demokratskom zemljom”.

Kosovski premijer je kazao da “Vlada Srbije treba da prihvati nezavisnost svih bivših jugoslovenskih republika i da se suoči sa prošlošću”.

Istakao je da “Beograd treba da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji”.

Kurti je kazao da predlog EU za rešenje kosovskog pitanja predstavlja “dobru osnovu kako bi se krenulo napred u procesu dijaloga i postigao konačan dogovor”.

Kurti je rekao i da osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom nije prioritet njegove vlade.

„Zapad treba da uči na primeru Republike Srpske. Postoji bojazan da bi osnivanjem ZSO nastala mini država na Kosovu. Ako na zapadnom Balkanu bude realizovana ideja o asocijaciji opština po etničkoj pripadnosti, to će biti recept za nove sukobe“, poručio je Kurti.

Dodao je da su “problemi Beograda i Prištine možda mali i dosadni”, a da “međunarodna zajednica obrati pažnju na ono što se dešava u regionu, jer svako pogrešno rešenje na Balkanu može i biće iskorišćeno na drugom mestu u svetu”.

Kurti je naglasio da “uzajamno priznanje treba da bude u centru konačnog dogovora” i dodao da je to “ideja koju Beograd odbija”.

Comments

Pročitaj još