• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Obilazak sela Vuča i Borovik u opštini Leposavić

Kancelarija za KiM

Pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović i Miloš Terzić, zajedno sa svojim timom obilaze danas poplavljene srpske sredine na severu Kosova i Metohije. Obilazak su započeli u opštini Leposavić, selima Vuča i Borovik, koja su pretrpela značajnu štetu i probleme usled obilnih padavina.

Oni su se po nalogu direktora dr Petra Petkovića uputili na teren kako bi se uverili u razmere štete i situaciju na terenu, te posetili nekoliko poplavljenih domaćinstava koja su najugroženija. Oni su u Leposaviću preneli jasnu poruku da će Kancelarija za KiM, u saradnji sa stručnim komisijama, pomoći u saniranju štete koju su poplave napravile, kako na infrastrukturi, tako i na stambenim i pomoćnim objektima.

Opštinu Leposavić je zadesila najveća prirodna katastrofa u poslednjih 50 godina. Pritoka Ibra i bujični potoci potopili su čitava domaćinstva u selu Borovik, potopljena je farma svinja u Kajkovu, oštećen most u Jošanici, objekat Poljoprivredne škole u Lešku, a situacija je teška i u brdsko-planinskim selima gde je prekinuta komunikacija.

Formiran je Krizni štab na terenu koji prati situaciju i biće formirane i stručne komisije za procenu štete, kako bi se sanirala šteta u najkraćem mogućem roku. Naše je da kao predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije budemo uvek sa svojim narodom i pomognemo tamo gde je neophodno – istakao je Popović. On je zahvalio i predstavnicima lokalne samouprave i predsedniku Privremenog organa Zoranu Todiću na angažovanju i hitroj reakciji u pomoći meštanima.

Predstavnici Kancelarije nastavili su obilazak poplavljenih predela u opštini Zvečan sa predsednikom Privremenog organa opštine Ivanom Todosijevićem koji ih je detaljno informisao o problemima koji su nastali, a prvog dana posete obići će i Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok. Drugog dana posete, planiran je obilazak srpskih sredina južno od Ibra koje su poplavljene.

Comments

Pročitaj još