• Početna>
  • Vesti>

Orlić sa predsednicom Slovenije: Očekujemo podršku za ključna pitanja na KiM

RTS

Bezbednost srpskog naroda na KiM, poštovanje potpisanih sporazuma i neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, na koje se čeka već 10 godina za Srbiju ostaju ključna pitanja za koja punu podršku očekujemo i od Slovenije, rekao je predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić tokom sastanaka sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Vladimir Orlić je istakao da aspiracije Prištine za članstvo u EU i Savet Evrope nisu ništa drugo do traženje nagrade za nepoštovanje sporazuma, ugrožavanje mira i kršenje ljudskih prava koje je u savremenoj Evropi nezamislivo, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine Srbije.

“Vidimo da čak i neke od zemalja koje su priznale tzv. Kosovo takvo ponašanje smatraju neprihvatljivim. Važno je da svi naši partneri u EU jasno poruče da antievropsko ponašanje ne zaslužuje nikakve nagrade, naprotiv”, kazao je Orlić.

Predsednik Skupštine Srbije sastao se sa predsednicom Slovenije u okviru zvanične bilateralne posete Sloveniji, a na poziv predsednice Državnog zbora Urške Klakočar Zupančič.

Sagovornici su iskazali uverenje da će se intenzivan politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta nastaviti i u budućnosti.

Orlić je zahvalio Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

On je upoznao sagovornicu sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u Evropi i regionu, a posebno sa situacijom u južnoj srpskoj pokrajini i naglasio da Srbija kao i uvek do sada ostaje iskreno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i jačanju saradnje sa svima.

Predsednik Skupštine Srbije je tokom sastanka ukazao i na položaj i status Srba u Republici Sloveniji i izrazio očekivanje da će nadležni ovo pitanje držati visoko na svojoj agendi.

Pirc Musar je iskazala interes za posetu Srbiji i upoznala Orlića sa svojim predstojećim aktivnostima.

Sagovornici su zajednički konstantovali da dve države dele ne samo zajedničku istoriju i tradiciju, već i zajedničku budućnost.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom Milija Miletić i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još