• Početna>
  • Vesti>

Sijarto: Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU, dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum

Foto: RTS

Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU, dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum, poručio je mađarski ministar spoljne trgovine i šef diplomatije Peter Sijarto na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Budimpešti. Dačić kaže da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina, bazirani na međusobnom poverenju, saradnji traženju zajedničkih interesa i poštovanju.

Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, izjavio da su odnosi dve zemlje bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, poštovanju.

Kako je rekao, na sastanku sa Sijartom razgovarao je o obezbeđivanju dovoljno energenata kako za građane tako i za privredu, ali i o drugim temama.

“Razgovarali smo i o drugim temama i političkim i spoljnopolitičkim i regionalnim, ali osnovna konstatacija je da ćemo nastaviti našu saradnju i sa zadovoljstvom očekujem Sijarta u Beogradu”, rekao je Dačić.

Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU, dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum, poručio je mađarski ministar spoljne trgovine i šef diplomatije Peter Sijarto na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Budimpešti.

“Što se Kosova tiče i mi smo zainteresovani da se na osnovu dijaloga dođe do rešenja. I zbog toga smo prihvatili rukovodstvo snaga Kfora jer smo smatrali da na taj način možemo doprineti obezbeđivanju mira. Želimo da se što pre dođe do kompromisa. Ako bi određene evrospke formacije primile Kosovo u Evropu pre postizanja sporazuma to bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa i zbog toga će Mađarska glasati protiv članstva Kosova u Evropskim telima”, rekao je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u jednodnevnoj poseti Mađarskoj, gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje.

U popodnevnim satima je predviđeno da se srpski ministar sastane i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Comments

Pročitaj još