• Početna>
  • Vesti>

Učenici iz Gračanice u još jednoj novogodišnjoj prodajnoj izložbi čestitki i drugih rukotvorina

Foto: KoSSev

Tradicija se nastavlja. Uoči Nove godine, u osnovnoj školi Kralj Milutin u Gračanici i ove godine je održana prodajna izložba novogodišnjih čestitki, ali i drugih rukotvorina učenika ove škole koji već godinama izlažu radove svojim mušterijama – drugoj deci i roditeljima.

Lepa tradicija započeta pre šest godina realizovana je ove nedelje.

Osim čestitki, na „novogodišnjoj pijaci“ u holu škole bili su izloženi i novogodišnji ukrasi, pletene kape, rukavice, privesci, bukmarkeri, ramovi za slike, ukrasi za jelke, magneti.

U akciji izrade radova učestvovali su svi učenici – od prvog do osmog razreda ove škole, tokom vannastavnih aktivnosti.

U utorak, 27. decembra, sve je već bilo spremno za prodajnu izložbu koja je tog i u naredna dva dana – 28. i 29. decembra okupila mnogobrojne roditelje, mališane i sve one koji su bili u potrazi za čestitkama.

Ovu školu pohađa oko 600 dece, a svi oni su doprineli akciji barem sa jednim radom, kazala je za KoSSev nastavnica likovnog, Ljiljana Đorić, koja je u velikoj meri zaslužna za pokretanje, ali i realizaciju ove akcije, uz učiteljice, direktora i pedagoga škole.

Čestitke su se ove godine prodavale za 50 dinara, a drugi izloženi predmeti i po višim cenama – od pet, šest do deset evra.

Đorić kaže da su cene određene u dogovoru sa decom, te da su one bile pristupačne, ali ne i takve da obezvrede trud mališana.

Nakon trodnevne prodajne izložbe prikupljeno je oko 300 evra što je za 100 evra više u odnosu na prošlu godinu.

Kao i prethodnih godina, tako su i ove glavne mušterije bili roditelji učenika, ali i sami učenici, koji su pazarili čestitke svojih vršnjaka.

Nastavnica likovnog zadovoljna je odzivom.

„S obzirom na to koliko smo novca prikupili, mogu da kažem da je bio dobar odziv. Tu su bili roditelji i učenici koji su birali i pazarili one radove koji su im se najviše svideli“, navodi Đorić.

Kaže da još uvek nije poznato na šta će novac biti utrošen, ali i dodaje da će odluku doneti učenički parlament u dogovoru sa nastavnicima.

Ovo je šesta novogodišnja akcija prodaje novogodišnjih čestitki, ali se paralelno sa njom uoči Uskrsa realizuje i uskršnja prodaja jaja. Značajan doprinos u njihovoj realizaciji iz godine u godinu daje upravo nastavnica likovnog, Ljiljana Đorić.

Ona se kroz svoj višedecenijski rad nesebično trudi da u svakom od mališana probudi kreativnost i ljubav prema umetnosti.

„Volja i želja dece, druženje, ali i razvijanje osećaja za humanost i težnja ka tome da mališani ispune svoj potencijal“ – glavni su izvori motivacija ove nastavnice.

Comments

Pročitaj još