• Početna>
  • Vesti>

Osmani: U narednim danima odluka u vezi sa održavanjem izbora na Severu; Konjufca ne veruje da će biti odloženi

Foto: KoSSev

Uoči održavanja izbora za gradonačelnike na Severu zakazanih za 18. decembar, a nakon prekjučerašnjih incidenata na Severu Kosova, kosovska predsednica, Vjosa Osmani je, kako je javila prištinska Koha, saopštila da će odluka u vezi sa tim da li će izbori biti odloženi ili ne biti doneta za nekoliko dana. Predsednik kosovske skuštine, smatra da do odlaganja neće doći.

Kosovska predsednica saopštila je danas da se čeka izveštaj bezbednosnih institucija o situaciji na Severu, upravo u vezi sa održavanjem predstojećih izbora.

Ujedno je najavila da će se sastati sa pojedinim predstavnicima bezbednosnih institucija.

„Tražila sam izveštaj o bezbednosti zapravo na dnevnom nivou. Danas imam sastanke sa nekim od predstavnika bezbednosnih institucija, koje me otprilike svakog sata obaveštavaju o dešavanjima na Severu. To su procene koje svakodnevno daju bezbednosne institucije, međutim, sada su nam sve češće potrebne zbog razvoja događaja, pa ćemo, kada dobijemo kompletan izveštaj, imati još jasniju sliku po pitanju izbora”, rekla je Osmani, prenosi Koha.

Kosovska predsednica je takođe govorila o proceduri u vezi sa odlaganjem izbora, u slučajevima kada tako nešto nije definisano zakonom.

Kaže da se izveštaj institucija o bezbednosnoj situaciji prvo razmatra u CIK-u i da je na njima da procene mogućnost odlaganja izbora, nakon čega se zahtev upućuje kabinetu predsednika.

Osmani je dodala da će, u slučaju da CIK uputi ovakav zahtev, doći do konsultacija sa političkim strankama i da će potom biti doneta odluka na osnovu konsenzusa.

Naznačila je da se poziv u tom slučaju šalje svim strankama koje su zastupljene u Skupštini. Precizira i da se poziv šalje svim strankama koje su registrovane za učešće na izborima.

Tvrdi i da će na ove konsultacije, ukoliko do njih dođe, pozvati i Srpsku listu, ali da je na njima da odluče da li će učestvovati.

Predsendik kosovskog parlamenta, danas je takođe govorio o izborima na Severu.

On je, kako prenosi RTK2, kazao da ne veruje da će oni biti odloženi.

„Ne verujem da će biti odloženi, ali to naravno zavisi od procene naših bezbednosnih institucija. I na kraju, vlada je ta koja odlučuje”, rekao je Konjufca za RTK nakon otvaranja Svetskog kongresa osoba sa invaliditetom u Prištini.

Izbori za gradonačelnike u opštinama na Severu Kosova zakazani su za 18. decembar, dok su za skupštine opština u Leposaviću i Zvečanu planirani za 25. decembar.

Comments

Pročitaj još