• Početna>
  • Vesti>

Tribina o inkluziji povodom Dana osoba sa invaliditetom: Društvo tvrdi da ih prihvata, ali poteškoća je i dalje mnogo

Foto: Radio Mitrovica sever

Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” Sever i Kancelarija UNICEF-a za region Kosovske Mitrovice, organizovali su povodom 3. decembra – Dana osoba sa invaliditetom panel diskusiju “Podrška pripremi i uključivanju dece sa poteškoćama u razvoju u redovno obrazovanje”.

Šef Kancelarije UNICEF-a za mitrovački region Ivana Milosavljević kaže da je ovo idealna prilika da sve institucije koje su uključene u inklzivni proces – od lokalnih samouprava do prosvetnih ustanova svih nivoa, sagedaju šta je do sada urađeno, a šta bi tek trebalo da se uradi, kako bi se kvalitet inkluzivne nastave podigao na viši nivo. Problema i poteškoća u radu je više ali ipak je moguće izolovati ključne problem sa kojima se i deca i njihovi roditelji suočavaju.

“Rana identifikacija je najčešći problem i uspostavljanje dijagnoze. Iza toga ide pristup svim servisima – gde bi roditelj deteta sa posebnim potrebama trebalo dalje da ide. Tu najčešće nema nekih preciznih instrukcija gde biste otišli, već nekako prosto lutate od institucije do institucije . Dok se sve iskristališe, roditelji gube strpljenje, a nije im lako jer treba prihvatiti to da vam je potrebna specifična podrška određenih institucija u određenom trenutku. Taj protok informacija – kuda ići, šta raditi – bio bi jedan od koraka napred” kaže Milosavljević.

Jedna od učesnica panela direktorica Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu Slađana Fićović kaže da ova prosvetna ustanova može da se pohvali da već dugi niz godina uspešno realizuje inkluzivni program.

“Mi trenutno imamo osam učenika koji nastavu pohađaju po individualnim obrazovnim planovima 1 i 2. Dva đaka rade po IOP 1, a šest po IOP 2.  Planovi se rade tako što interresorna komisija u saradnji sa roditeljima utvrđuje da li dete ima poteškoće u razvoju. Kada se to utvrdi, radi se najpre plan, a potom i revizija na svaka tri meseca” objašnjava Fićović.

Kaže da mnogo znači podrška lokalne samouprave zahvaljujući kojoj ova škola raspolaže pedagoškim asistentima.

“Zahvaljujući Opštini Zvečan imamo radnike koji volontiraju kod nas i mnogo pomažu deci koja imaju poteškoća u radu. Oni su i najrelevantniji kada se radi plan i revizija” ističe Fićović i dodaje da je ova škola izradila projekat za izgradnju pristupne rampe i lifta koji bi značajno olakšali funkcionisanje deci sa kineziološkim poteškoćama.

Roditelji kažu da im nije nimalo jednostavno niti lako, ali da je nažalost, njihovoj deci još teže. Malo više razumevanja u društvu bi značilo mnogo, kaže članica udruženja Ivana Rakić.

“ Koliko god društvo tvrdilo da ih prihvata, uvek postoje one prepreke gde su oni u drugom planu i to se jako teško nosi. Mi imamo zakone, oni nas jedino štite, ali se ne sprovode kako treba. Lako je kada se nešto napiše na papir, ali se to ne sprovodi kako treba. Roditelji sui  dalje nezadovoljni… Malo smo, posle toliko godina, podigli svest, ali to nije dovoljno” kaže Rakić.

U panelu su učestvovali predstavnici UNICEF-a, lokalnih samouprava,  predškolskih i osnovnoškolskih ustanova sa područja severa Kosova i roditelji.

Tribini je prisustvovala i višegodišnja aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava svih ugroženih kategorija stanovništva Adrijana Hodžić.

“Srećna sam što smo danas ovde u ovom Dnevnom centru. Ovi ljudi rade izvanredan, human posao. Čini mi se da su mnogo uradili na podizanju svesti o jednakosti. Svi imamo ista prava i sve institucije moraju da omoguće svima  da napreduju, naročito kada su u pitanju deca sa posebnim potrebama i oni moraju da budu aktivni deo našeg društva” rekla je Hodžić.

Saradnja UNICEF_a i Udruženja roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” traje već nekoliko godina i kako ističu zajedno rade na istom cilju – poboljšanju socijalno – ekonomskog položaja same dece i  porodica u kojima oni odrastaju.

Comments

Pročitaj još