• Početna>
  • Vesti>

Usaglašen pregovarački mandat o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Foto: KoSSev

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su danas pregovarački mandat Saveta Evrope o uredbi o putovanju bez viza za građane Kosova. Ovim će predsedništvo Češke započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

Iz Saveta poručuju da bi na osnovu nacrta pravila onima koji poseduju kosovski pasoš bilo omogućeno da putuju bez vize u EU na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Izuzeće od zahteva za vizu, navodi SE, primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a najkasnije do 1. januara 2022.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski poručio je da je danas napravljen važan korak za Kosovo.

„Sada se nadamo da ćemo brzo postići sporazum sa Evropskim parlamentom kako bi ovo obećanje postalo stvarnost“, kazao je Lipavski.

Naznačio je da je vizna liberalizacija omogućena usled napora Kosova da „ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost“.

Iz Saveta Evrope konstatuju da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući oblasti „bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja“.

„Na osnovu ove procene, Komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom“, navodi SE u saopštenju.

Ujedno su naglasili da će Komisija nastaviti aktivno da prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za libelarizaciju viznog režima.

Još maja 2016, Evropska komisija ocenila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije i predložila je Evropskom parlamentu i Evropskom savetu da građanima sa Kosova omoguće putovanje bez viza, međutim, iako je EP više puta do sada većinom glasova evropskih parlamentaraca podržao ovaj predlog, Evropski savet, telo koje treba da donese konačnu odluku o ovom pitanju se sve nije izjašnjavao o ovom pitanju.

Nakon ocene Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve tehničke uslove za viznu liberalizaciju, pred kosovskim zvaničnicima našla su se i dva politička – demarkacija sa Crnom Gorom, koja je uz velike probleme da se obezbede glasovi za ratifikaciju ovog sporazuma izvršena marta 2018. godine, i pojačana borba protiv korupcije.

Comments

Pročitaj još