• Početna>
  • Vesti>

UNFPA i mitrovačka Gimnazija zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama: Dok ne dođete do zrelosti, potražite podršku u odraslima oko vas

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom 25. novembra – Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Populacioni fond Ujedninjenih nacija na Kosovu u saradnji sa mitrovačkom Gimnazijom, organizovao je tribinu na temu seksualno i digitalno nasilje.

O vrstama, učestalosti, načinima prepoznavanja i zdravstvenim posledicama koje izloženost ovim vrstama nasilja može da ostavi na mladog čoveka, okupljenim gimnazijalcima su govorile specijalista socijalne medicine Tatjana Milunović i psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jelena Minić.

O važnosti  izgradnje ličnog stava po pitanju stupanja u prvi seksualni odnos,  uz poštovanje fizičke, psihičke i emotivne zrelosti koja je individualna i nikako ne bi smela da bude uslovljena društvenim očekivanjem, gimnazijalcima je govorila dr Tatjana Milunović. Istovremeno, ona je uputila apel da mlade osobe njihovog uzrasta, daju prednost informisanju kroz direktan kontakt sa lekarom, spram informisanja posredstvom društvenih mreža i sajtova sumnjivog kredibiliteta.

Napomenula je da ukoliko se u prvi seksualni odnos stupi preuranjeno, samo da bi se ispunila neka nametnuta društvena norma, to može biti ozbiljna trauma koja će sasvim sigurno uticati na dalji psihički razvoj i seksualne aktivnosti čak i u kasnijem, zrelijem dobu.

Ipak, najvažnija njena poruka, ticala se prijavljivanja nasilja, slobode i otvorenosti da se za pomoć obrate lekaru koji će ih sigurno razumeti, prići im bez predrasuda i osude bilo koje vrste.

Takođe je podsetila da je lekarsko mišljenje u tim trenucima, posebno ako se radi o fizičkom nasilju, jedini relevantan dokaz pred pravosudnim organima da se nasilje dogodilo.

„Svi domovi zdravlja imaju lekare koji će da reaguju i pruže vam medicinsku pomoć. Ono što je bitno kada dođe do nasilja jeste da se javite što pre, odnosno odmah. A zašto odmah – zato što ostaju telesni dokazi na telu, što je jako važno“, rekla je dr Milunović.

Milunović je navela da su seksualni odnos pod prisilom (silovanje),seksualni odnosi koji su rezultat ucene ili zastrašivanja, nezaštićeni seksualni odnosi bez saglasnosti, uvrede i degradirajuće psovke najčešći oblici seksualnog nasilja koji ostavljaju ozbiljne posledice na kompletno zdravlje osobe.

Psiholog Jelena Minić, profesor na Filozofskom fakultetu PU u Kosovskoj Mitrovic podvukla je da su glavni motivi oko kojih bi priča o sajber nasilju trebalo da se vrti – odgovornost, posledice i zrelost.

„Zrelost nije događaj, to je proces. Dok ne postanete zreli proći će godine. Opet vas pozivam da dok ne stignete do tog nivoa da možete da kažete ‘zreo sam, spreman sam’, potražite podršku u odraslima koji su svuda oko vas“.

Napomenula je da se žrtve seksualnog nasilja lako prepoznaju jer gotovo po pravilu razvijaju promene u ponašanju na isti način – postaju nesigurne, opada im  samopouzdanje i samopoštovanje i povlače se u sebe.

Jako je važan individualni ugao gledanja i to da svako ima pravo na dostojanstven život, pravo da bude različit, da bude drugačiji. Važno je i da jačamo empatiju, saosećanje prema drugim ljudima i da pokušamo da razumemo kako je drugim ljudima u njihovim cipelama“, poručila je mladima.

Ipak, Minić je posebno istakla da nisu samo žrtve nasilja neko ko ima problem. U pokušaju da zaštiti žrtvu, društvo često prenebregava činjenicu da i onaj ko stoji nasuprot žrtvi – nasilnik, nije neko kome pomoć nije potrebna. Dakle, kada donosimo sud, u obavezi smo da to učinimo objektivno – da, žrtva ima prednost, ali valja saslušati i drugu stranu. Pomoć je svakako otrebna obema. U prilog tome, Minić je đacima ispričala priču o Crvenkapi i vuku, ali ovoga puta iz ugla vuka. Kada je pažljivo saslušate, vidici se proširuju.

U okviru današnje tribine, prikazan je i video spot koji je UNFPA, uradio u okviru kampanje „Bodyright“ pokrenute u Beogradu prošle nedelje, skrećući pažnju na pravo ljudi  da njihova lica i tela, budu zaštićena od zloupotrebe u digitalnom prostoru. Zaštitno lice kampanje je umetnica Konstrakta.

U okviru programa, učenice druge godine Gimnazije Lidija Milidragović, Anđela Aleksić, Milena Zdravković i Milica Jakovljević su predstavile drugovima prezentaciju o nasilju nad ženama.

Ova tribina održana je na početku kampanje „16 dana aktivizma“ koja će i ove godine biti sprovedena i u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe, tribina je sastavni deo programa obeležavanja 1. decembra, Dana Gimnazije Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još