Farbanje istine

Foto: Pexels

Sa istorijom nasilja koje potiče iz desničarskih političkih ideologija i akcija, ovaj region se oduvek smatrao politički nestabilnim a tome, može se slobodno zaključiti, doprinose pristrasni mediji i uticajni pojedinci putem društvenih mreža.

Snimak nasilja nad starijom ženom u centru za brigu o starima “Orenda” u Peći, koji je početkom novembra objavljen na društvenim mrežama za veoma kratko vrme je postao viralan. Pojedini mediji iskoristili su ovaj incident, da nasilju dodaju nacionalističke boje.

Tako je na društvenim mrežama, na nalozima poznatih i manje poznatih ličnosti ali i pojedinih tabloida ovaj incident predstavljen kao incident u kome “Albanska medicinska sestra tuče stariju Srpkinju” u bolnici u Peći.  Nakon hapšenja medicinskih sestara i odlaska starice iz doma „Orenda“ u kom je pretrpela brutalno nasilje, pojedini albanski mediji i srpski tabloidi prenose priču o sinu Minire Nura koji je kao mladić od svega 17 godina bio učesnik rata kao pripadnik Osobodilačke vojske Kosova.

Iz ovog primera se očigledno može zaključiti da za pojednice, desničare i tabloide nije dovoljno strašno to što je neko doživeo užasan oblik nasilja, što je samo po sebi vest. Ekstremni nacionalisti i tabloidi često koriste trenutke da ovakvim događajima dodaju nacionalističke boje kako bi podgrevale nacionalnu netrpeljivost.

U albanskom selu Glođane u Dečanima 26. novembra 2021. godine pucano je na autobus koji je prevozio srednjoškolce. Društvenim mrežama pojednih kosovskih albanaca počeli su da se šire, odmah nakon tragičnog događaja, komentari koji optužuju Srbiju za čin terorizma. U toj nacionalnoj obojenosti učestvuju čak i stručnjaci za bezbednost koji su govorili u specijalnim televizijskim debatama.

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije za region Peći Veton Elšani, nedugo zatim je izjavio da policija nema razloga da veruje da je napad na autobus kod Glođana, u kojem su stradale tri osobe, teroristički akt.

Mada su političke desničarske ekstremističke organizacije u Srbiji marginalne u procesu političkog odlučivanja, one imaju relevantan uticaj na javno mnjenje, a neke su usko povezane ili indirektno sarađuju sa političkim organizacijama koje imaju političku moć, navodi se u izveštaju “Nasilni desničarski ekstremizam na Zapadnom Balkanu”, koji je objavila Mreža za svest o radikalizaciji (RAN).

Ova mreža koja funkcioniše u sklopu Evropske komisije u svom izveštaju dalje navodi da albanske desničarske grupe karakteriše stav o nezavisnosti Kosova, koji je regionalno povezan sa etničkim Albancima u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji. U izveštaju se dalje navodi da ideja o ujedinjenju „albanskih teritorija” ima emocionalnu privlačnost, ali da nije dominantna i ne uživa široku podršku naroda.

Sa istorijom nasilja koje potiče iz desničarskih političkih ideologija i akcija, ovaj region se oduvek smatrao politički nestabilnim a tome, može se slobodno zaključiti doprinose pristrasni mediji i uticajni pojedinci putem društvenih mreža.

Comments

Pročitaj još