• Početna>
  • Vesti>

Osmani danas sa političkim partijama o datumu vanrednih lokalnih izbora na severu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas će sastati sa političkim partijama kako bi razgovarali o određivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike opština – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – nakon što su  gradonačelnici podneli ostavke.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je, uzimajući u obzir zakonske rokove predviđene zakonima na snazi, uputila poziv političkim subjektima na konsultacije o određivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. 

Datum novih izbora biće određen nakon konsultacija sa političkim parlamentarnim partijama.

Zakon o lokalnim izborima na Kosovu predviđa da nakon raspuštanja Skupštine opštine (SO), uz uslov da u roku od pet dana nije podneta žalba Ustavnom sudu, vanredne lokalne izbore raspisuje predsednik Kosova.

Izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja Skupština opština a moraju održati u roku od 30 do 45 dana od raspuštanja SO.

Podsetimo, predsednici opština sa srpskom većinom na severu Kosova,  podneli su ostavke zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa oznaka gradova na Kosovu izdaje Srbija, na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Ostavke u kosovskim isntitucijama podneli su: poslanici u Skupštini, član Vlade, službenici pravosuđa, policije i carine Kosova.

Comments

Pročitaj još